Zákazníci zkrachovalé Vivamonde zamíří v noci domů

Praha - Klienti cestovní kanceláře společnosti Vivamonde, která v pátek oznámila svůj krach, se v noci ze soboty na neděli vrátí z Turecka do České republiky. Odletět by s nimi mělo i několik desítek klientů dalších cestovních kanceláří, kteří měli zaplacená sedadla v charterovém letu zkrachovalé společnosti. Řekl to dnes viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. Pojišťovna Generali, u které byla zkrachovalá cestovní kancelář pojištěna, zprávu potvrdila.

„Všichni klienti CK Vivamonde, pro které jsme zajistili náhradní ubytování či si ho zajistili sami, by měli odletět leteckým speciálem dnes po půlnoci, v 00:50 místního času,“ uvedl mluvčí pojišťovny Jiří Cívka. Zbývající volná kapacita letadla byla nabídnuta dalším cestovním kancelářím. Letecký speciál by měl být plně obsazený. Z Turecka by tak mělo odletět celkem 131 českých turistů. Domů se už v pátek podařilo navrátit 52 klientů. „Pro dalších 172 klientů CK Vivamonde, kteří jsou v Turecku a kteří se měli vracet zpět do ČR v pozdějších termínech, zajišťujeme ubytováni včetně dopravy zpět,“ upozornil Cívka. Termín, kdy se budou vracet, zatím neupřesnil. 

Cestovní kancelář Vivamonde oznámila svůj krach v pátek. Firma uvedla, že se jí nepodařilo zajistit úhradu charterového letu do Turecka u letecké společnosti Freebird. Obchodní a marketingový ředitel Petr Srbek řekl, že společnost nebyla schopná zaplatit zhruba půl milionu korun za charterový let kvůli nesplaceným pohledávkám, které měla u jiných firem. Pohledávky mají být údajně přes dva miliony korun.

Generali musela v souvislosti s krachem řešit problémy s dopravou zpět i s ubytováním až do doby odletu. Nakonec se jim podařilo zajistit ubytování pro 98 lidí, dalších 15 si ho zařídilo samo. Podle TV Nova ovšem nebyla situace klientů zkrachovalé kanceláře příliš dobrá. Stěžovali si na to, že se o ně nikdo nestará a nemají dostatek informací. V pátek prý strávili 11 hodin na letišti a pak se vrátili zpět do hotelu. „Nám osobně se Generali vůbec neozvala,“ tvrdil klient Vivamonde Pavel Valenta.

Klientům prý navíc v náhradním hotelu odmítli vydat pasy, dokud nezaplatí za nocleh. Podle vyjádření Cívky pro televizi je situace v Turecku komplikována probíhajícím náboženským svátkem Ramadánem. Podle TV Nova není zbývající volná kapacita v letadle dostatečná na to, aby se do ČR vrátili i klienti ostatních kanceláří. Pojišťovna totiž musí odvézt jen klienty CK Vivamonde. Ostatní cestovní kanceláře si musí pomoci samy. Budou požadovat náhradu škody, tvrdí TV Nova.

Turistická destinace
Zdroj: ČT24

S charterovým letem objednaným u letecké společnosti Freebird měly v pátek na dovolenou kromě klientů společnosti Vivamonde odletět i desítky klientů dalších cestovních kanceláří. „Většinu se podařilo přepravit, protože se “rozhodili„ na jiné lety,“ řekl Okamura. 

Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos oznámila krach nebo přerušila svou činnost. Do finančních problémů se dostaly cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. V Česku působí zhruba 1 420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o sto.