Tremonti: Eurozóna se bez společných dluhopisů nevyléčí

Rimini - Vydávání společných dluhopisů je jediným způsobem, jak vyřešit dluhovou krizi v eurozóně, a je pouze otázkou času, kdy bude zavedeno. Uvedl to dnes italský ministr hospodářství a financí Giulio Tremonti, který rovněž vyzval Německo, aby projevilo solidaritu a přijalo „strategickou vizi budoucnosti“, namísto aby se soustředilo na své krátkodobé zájmy. Šéfka MMF Lagardeová dnes zároveň varovala před nebezpečím, že světová ekonomika upadne zpět do recese a vyzvala ke koordinovaným politickým opatřením. Opatření na podporu světové ekonomiky dnes podle Bílého domu také přislíbili americký prezident Barack Obama i německá kancléřka Angela Merkelová.

„Letní vývoj naznačil, že se nyní nacházíme v nebezpečné nové fázi,“ řekla Lagardeová ve svém prvním významném politickém projevu od chvíle, kdy v čele MMF vystřídala Dominiqua Strausse-Kahna. „Riskujeme, že křehké oživení bude zmařeno. Proto musíme okamžitě konat,“ dodala. 

Její náměstek John Lipsky dnes přitom v rozhovoru pro televizi CNBC uvedl, že MMF ve své aktualizované prognóze, kterou zveřejní příští měsíc, recesi světové ekonomiky nepředpovídá. Rozvinuté ekonomiky musí podle Lagardeové připravit dlouhodobé plány k
tomu, aby dostaly pod kontrolu své zadlužení. Utahování opasků by však nemělo být tak rychlé, aby ohrozilo hospodářské oživení. 

Obama v pátek podle Bílého domu s Lagardeovou telefonicky hovořil o hospodářských otázkách. Shodli se na tom, že světová ekonomika potřebuje další kroky na podporu růstu v krátkém období. Dnes Obama podle Bílého domu jednal o krizi v eurozóně a výkyvech na
finančních trzích s Merkelovou. „Shodli se na důležitosti koordinované akce k řešení současných ekonomických problémů a k podpoře růstu a tvorby pracovních míst ve světové ekonomice,“ píše se ve sdělení.

Tremonti se zastává eurobondů

„Eurobondy jsou silná myšlenka, která musí být zavedena,“ řekl Tremonti, který je dlouhodobým zastáncem společných dluhopisů členských zemí eurozóny. Proti této myšlence se však staví Německo, podle kterého by eurobondy snížily motivaci fiskálně nedisciplinovaných zemí k napravování stavu veřejných financí. 

Tremonti označil kritiku společných dluhopisů za „bizarní“. Podle něj představují způsob, jak zlepšit stav veřejných financí a současně podpořit hospodářský růst. „Eurobondy jsou jediným způsobem, jak investovat do naší budoucnosti,“ řekl ministr.