PRE v pololetí zvýšila čistý zisk o 44 procent

Praha – Pražská energetika (PRE), která je třetím největším dodavatelem elektřiny v ČR, dosáhla v prvním pololetí čistého zisku ve výši 1,8 miliardy korun, což je v porovnání s prvním pololetím loňského roku o 44,3 procenta více. Tržby za prodej elektřiny vzrostly o 3,5 procenta na 10,6 miliardy korun. Informují o tom dnešní Lidové noviny.

Provozní zisk skupiny Pražská energetika, jejíž základní aktivity se soustřeďují na prodej elektřiny, obchodování s elektřinou, její distribuci a doplňkové energetické služby, stoupl oproti prvnímu pololetí 2010 o 43 procent na 2,3 miliardy korun. Letošní zisk podniku vylepšilo rozpuštění finanční rezervy ve výši 209 milionů korun. Rezerva se týkala sporu s dnes již neexistující společností Středočeská energetická o platby za rezervaci kapacity a přenos elektřiny.

PRE sice nakonec vyplatí odškodné ve výši téměř 58 milionů korun, zbytek rezervy ve výši sporné částky však mohla rozpustit a navýšit tak letošní zisk. I bez tohoto mimořádného vlivu by společnost dokázala navýšit zisk o více než 30 procent.

Za loňský rok měla PRE čistý zisk 2,24 miliardy korun, ten byl tak meziročně vyšší o 4,5 procenta. Z prodeje elektřiny firma vykázala hrubý zisk 5,58 miliardy korun. Tržby PRE se v loňském roce snížily o 381 milionů na 19,98 miliardy Kč.