Desetitisíce Evropanů pracujících v bankovnictví přijdou o práci

Curych – Evropské banky propouštějí. Nizozemská ABN Amro je zatím poslední z mnoha, které v minulých měsících oznámily škrty v pracovních místech. I ve švýcarském bankovním sektoru by mohlo do konce příštího roku zaniknout 10 000 pracovních míst, a to zejména v tamních pobočkách velkých zahraničních bank. Informoval o tom včera švýcarský list SonntagsZeitung. Finanční domy doplácejí na dluhovou krizi a přísnější evropské regulace. Mluvčí Evropské komise Amadeu Altafaj dnes prohlásil, že evropské banky není nutné rekapitalizovat nad rámec výsledků zátěžových testů, jak k tomu o víkendu vyzvala šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová. Výroky Lagardeové na adresu evropských bank sklidily podle britského listu Financial Times (FT) mezi evropskými činiteli silnou kritiku.

Barclays, Goldman Sachs, HSBC, ale i UBS a ABN Amro. I největší skandinávská banka Nordea během dvou let zruší zhruba 2000 pracovních míst, což odpovídá šesti procentům její celkové pracovní síly. Tak vypadá stručný výčet velkých evropských bank, jejichž zaměstnanci budou na letošek vzpomínat jako na rok, kdy museli změnit práci. „Strach z propouštění je znát hlavně u investičních bankéřů. Týká se to převážně bank, jejichž hlavní příjmy pocházejí z trhů západní Evropy,“ podotkl Jonathan Baines, ředitel headhunterské firmy Korn/Ferry. 

Manažerům se sice omezily bonusy, ale zvyšoval základní plat

Právě evropské banky nejvíc pocítily tíhu nových regulací, které se na ně snesly v průběhu minulých let. Kritika vyústila v omezení bonusů manažerů, na něž mnoho bank odpovědělo zvýšením jejich základních platů. Někteří ekonomové tvrdí, že propouštění je právě důsledkem vměšování vlády.

Petr Zámečník, šéfredaktor Investujeme.cz:

„Banky provedly dramatické změny na vrcholných pozicích. Bankéři, kteří mohli za velké ztráty bank, banky opouštěli. Banka ovšem potřebuje špičkové manažery, jimž musí nabídnout podmínky, které budou konkurenceschopné s jinými bankami a zároveň s nebankovními institucemi.“

Podle Bainese se propouštění a najímání pracovníků vždy odvíjí od stavu ekonomiky. „Problémy má celá Evropa, s výjimkou Německa, kde je vždycky poptávka po kvalitní práci. Nabírá se v Africe, Asii, na Blízkém východě. Ale v Evropě ne,“ prohlásil.

Geoffrey Wood, profesor ekonomie, Cass Business School:

„Odměňování se mění ve prospěch vyšších základních platů a nižších bonusů, takže lidé jsou odměňováni nezávisle na výkonu. To odstraňuje flexibilitu, což má za důsledek právě propouštění zaměstnanců.“

Propouštět hodlají ve velkém i Švýcaři. „Očekávám, že ve švýcarském bankovním průmyslu do konce příštího roku zmizí zhruba deset procent pracovních míst,“ řekl listu šéf společnosti Falcon Private Bank Eduardo Leeman. Další bankéř podle listu upozornil, že pracovní místa budou ve Švýcarsku pravděpodobně rušit zahraniční banky, a to zejména italské a francouzské.

Alpha Bank
Zdroj: ČT24

Například řecké banky se s problémy vyrovnávají po svém. Druhý a třetí největší tamní finanční dům Eurobank a Alphabank se dnes spojily, aby lépe čelily dluhové krizi. Vzniká tak největší banka jihovýchodní Evropy.

Vydáno pod