Gigantická fúze: Řecká Alpha Bank a Eurobank se spojí

Atény – Správní rady předních řeckých bank EFG Eurobank a Alpha Bank dnes schválily fúzi obou institucí. Spojením vznikne největší bankovní ústav v Řecku i celé jihovýchodní Evropě s aktivy asi 150 miliard eur (3,6 bilionu korun) a vklady v sumě asi 80 miliard eur. Eurobank je nyní druhou a Alpha Bank třetí největší bankou v Řecku.

Fúze řecké bankovní dvojky a trojky by měla zvýšit odolnost řeckého bankovnictví vůči dluhové krizi a hospodářské recesi v zemi, kvůli níž z bank odcházejí vklady a zvyšují se objemy nesplácených úvěrů. „Spojení dvou vysoce se doplňujících soukromých bank s velkými synergickými efekty a jasným strategickým záměrem bude hrát klíčovou roli v hospodářském oživení Řecka,“ sdělily obě banky ve společném prohlášení. 

Banky rovněž uvedly, že do spojené skupiny bude významně investovat katarský investiční fond Paramount Services Holding Limited, který by se měl později stát jejím předním akcionářem. Podle zdrojů agentury Reuters by fond měl poskytnout 500 milionů eur nákupem konvertibilních dluhopisů a poté by měl koupit nové akcie za 1,25 miliardy eur. „Vždycky jsme říkali, že řecký bankovní systém je příliš roztříštěný. Proto jsme udělali první krok - velmi důležitý krok. Vznikne největší banka v Řecku a jedna z největších na Balkáně. Už nejsme malým hráčem,“ dodal Yannis Costopoulos, prezident Alpha Bank.

Fúzi nadšeně přivítala vláda i centrální banka

„Prokazuje to, že dnešní krize by mohla být i příležitostí k nápravě, která dodá vzpruhu finančnímu sektoru i reálné ekonomice,“ řekl řecký ministr financí Evangelos Venizelos. „Je to první základní krok ke změně řecké bankovní mapy,“ uvedl šéf centrální banky Jorgos Provopulos.

Problémem řeckých bank nejsou ani tak špatné půjčky, jako je tomu například v Irsku nebo Španělsku, drží ale velké množství státních dluhopisů a riziko, že vláda nebude schopná své závazky splatit, je vysoké. „Tento krok dokáže pár bankám zlepšit výkonnost. Na druhou stranu to není zásadní věc, která dokáže řeckou ekonomiku postavit na nohy. Neefektivní hospodaření státu, vysokou korupci nebo nízký výběr daní. Všechny tyto problémy pouhé zfúzování bank nevyřeší,“ podotkl Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny.

Reportáž Jany Horké (zdroj: ČT24)

Řecká vláda a centrální banka už dlouho povzbuzují řecké banky ke spojování, které by jim pomohlo vydržet krizi. Řecké banky jsou nyní kvůli nedůvěře partnerů odstřiženy od evropského trhu mezibankovních úvěrů a jsou závislé na krátkodobých úvěrech od Evropské centrální banky. 

Alpha Bank v únoru odmítla návrh na převzetí ze strany řecké bankovní jedničky National Bank of Greece (NBG) s tím, že navrhované podmínky jsou pro její akcionáře nevýhodné. Dnešní fúze zřejmě v řeckém bankovnictví vyvolá snahy o další podobné transakce. Mluví se zejména o zájmu NBG o čtvrtou největší banku Piraeus.

Kostel v Pyrgosu
Zdroj: ČT24

S akciemi obou bank aténská burza před plánovaným oznámením přerušila obchodování. Zpráva o chystaném oznámení prudce zvýšila akcie ostatních řeckých bank o zhruba 20 procent. Akcie největší řecké banky National Bank of Greece vyskočily o 29 procent.

Alpha Bank i EFG Eurobank zároveň zveřejnily výsledky hospodaření za první pololetí. Oba ústavy skončily ve ztrátě, neboť byly nuceny vytvořit rezervy na řecké státní dluhopisy. Kdyby je nevytvářely, byly by v zisku. Ten by byl v případě Alpha Bank výrazně nižší, nicméně EFG Eurobank by jej prudce zvýšila. 

Alpha Bank, což je třetí největší banka v Řecku, zaznamenala čistou ztrátu 524,8 milionu eur (asi 12,7 miliardy korun). Pokud by neměnila státní dluhopisy, měla by zisk 14 milionů eur. To je meziroční propad zhruba o 64 procent. EFG Eurobank utrpěla čistou ztrátu 588 milionů eur (asi 14,2 miliardy korun), bez výměny dluhopisů by ale měla zisk 76 milionů eur. Proti stejnému období loni to je nárůst o bezmála 53 procent.