Benátky zavedly daň pro hotelové hosty

Benátky (Itálie) – Jedno z nejnavštěvovanějších měst Evropy zavádí nové opatření pro zisky tamní radnice. Turisté již od minulého týdne musí zaplatit daň za ubytování v hotelech. Poplatek z pokojů má Benátkám přinést až 23 milionů eur ročně, které radnice využije na údržby, rekonstrukce i nové kulturní akce v Benátkách. Každý rok je navštíví až 23 milionů turistů a zhruba třetina z nich se do města pravidelně vrací.

Nově zavedený turistický poplatek se tak týká i tisíce návštěvníků, které koncem srpna přivítají Benátky při filmovém festivalu. Podle představitelů města je však nová daň v zájmu turistů i samotných Benátek. „Tyto peníze půjdou hlavně na údržbu města, zlepšení veřejných služeb, od dopravy po udržování ulic v čistotě nebo na pořádání různých kulturních akcí,“ přiblížil místostarosta města Sandro Simionato.

Sazba daně se však bude lišit podle ročního období, lokality i typu hotelu. Turisté zaplatí jen za prvních pět dní ubytování a například děti od 10 do 16 let mají poloviční sazbu. Nová daň se ale manažerům nelíbí. Hoteliéři hovoří o výrazné ztrátě hostů. „Je to dost špatné načasování. Teď je hospodářská krize, která trvá už přes dva roky, a teď se navíc opět opakuje kolaps finančních trhů. Možná je i horší, než ten před dvěma třemi lety,“ dodal zástupce tamního hotelu Rialto.

Sami turisté se prozatím tváří na novinku smířlivě. „V ostatních zemích se podobná daň platí normálně. Pokud se to použije na obnovu infrastruktury, je to v pořádku,“ uvedla německá návštěvnice.

Turisté zaplatí za ubytování v Benátkách (zdroj: ČT24)