ČSA Čechy okradou o další evropské linky, nově nabízejí Dubaj

Praha – Češi budou mít opět menší výběr při cestování do zahraničí. České aerolinie (ČSA) totiž do konce října s příchodem zimního letového řádu zruší další linky v Evropě. Skončí například lety do Curychu, Bělehradu a italské Boloně. Všechny tři destinace už zmizely i z rezervačních systémů. Píše o tom server iDnes.cz. Nově naopak budou s ČSA Češi moci létat do Dubaje.

Aerolinky však podle serveru Airlineroute.net nebudou přes zimu provozovat ani spojení do Bordeaux a Marseille ve Francii. Skončí také linka do Benátek. Ani jedno z těchto měst není v nabídce rezervačního systému na zimu. U linky do Marseille nejde o překvapení. Jako sezonní totiž byla linka provozována už dříve. Konec bude prý i lince do Tel Avivu, kde ČSA prohrály souboj o přepravní práva s Travel Service. V letovém řádu chybí i letos zrušené lety do Káhiry a Damašku.

Mluvčí ČSA Hana Hejsková:

„České aerolinie pokračují v avizované proměně své dopravní sítě a redukci nejztrátovějších linek. V této souvislosti se rozhodly s platností od zimní sezony dále nenabízet pravidelné letecké spojení do Bělehradu, Curychu a do Boloně. V případě Marseille, Benátek a Bordeaux jde o sezonní linky, proto s jejich provozem společnost počítá do konce platnosti letního letového řádu, v zimě operovány nebudou.“

Cestující z Prahy v důsledku plánovaného rušení linek přijdou o některá přímá spojení. Jiný dopravce neoperuje například na linkách do Bělehradu a Boloně. U ostatních letů si mohou Češi vybrat z jiných alternativ. Lze však očekávat, že slabší konkurence nebude tlačit dopravce k příliš levným tarifům.

Dubaj s ČSA na dosah

Redukci linek ČSA avizovaly již dříve. Dnes však navíc oznámily, že klientům nově nabídnou letenku do Dubaje. Cestující, kteří poletí linkou do Abú Zabí, převeze do Dubaje autobus. První let do Abú Zabí aerolinky vypraví 21. září. „Cestující, kteří si zakoupí OK letenku ČSA do Dubaje, odveze z letiště v Abú Zabí luxusní klimatizovaný autobus Etihad Airways do centra sousedního emirátu. Vzhledem k ideální poloze letiště v Abú Zabí na okraji města zabere cesta do Dubaje pouhých 50 minut,“ uvedla Hejsková.

Spoje do Dubaje budou České aerolinie provozovat společně s Etihad Airways na základě strategického partnerství, které obě společnosti podepsaly letos v červnu. Spolupráce umožní ČSA nabízet letenky pro spojení Etihadu na Střední východ, do Indie, Číny, Japonska nebo Austrálie. Navíc podle Hejskové České aerolinie počítají s tím, že „v nadcházejícím období svůj letový řád rozšíří o další novinky, mezi nimi o další dálkové spoje“.

ČSA se v roce 2009 ocitly před hrozbou krachu, když provozní ztráta přesáhla 3,5 miliardy korun. Pomohla jim mimo jiné státní pomoc ve výši 2,5 miliardy. Po nástupu nového prezidenta Miroslava Dvořáka a výrazném osekání nákladů se ztráta loni snížila na 324 milionů. Šetření spočívá především v omezování sítě linek a propouštění lidí.

„Je určitě pravda, že v dobách, kdy se nedaří, tak se nějaká omezení dělat musí. Otázka je, jestli ta omezení někdo dobře spočítal. Protože obávám se, že mnoho z těchto rozhodování bývá jaksi podivně politických než čistě ekonomických,“ tvrdí však spolupracovník magazínu Letectví a kosmonautika Martin Velek. ČSA nyní nabízí spojení do 97 destinací v 53 zemích. Od roku 2001 jsou členem letecké aliance SkyTeam.