Američané si teď za benzin připlatí

Washington - Cena americké ropy opět roste. Během dnešního obchodování se dostala nad 87 dolarů za barel, což je oproti minulým dnům nárůst zhruba o pět procent. Čeští motoristé se ale zdražování bát nemusejí – cena benzinu by měla u tuzemských čerpacích stanic i nadále klesat.

Cena ropy klesala nepřetržitě od konce dubna, kdy dosahovala sto deseti dolarů za barel. Dluhová krize v Evropě, zpomalení růstu vyspělých ekonomik a možný návrat Spojených států do recese ale přiměly investory zbavovat se černého zlata. 

Ropa klesla na srpnová minima, avšak další očekávaná podpora ekonomiky ze strany Fedu po víkendu vrátila ropu nad osmdesát dolarů. „Pokud by Fed představil nějaký další program QE, tak se dá očekávat, že by to podpořilo komodity jako celek a byla by to nepříznivá zpráva pro dolar, který by pravděpodobně začal oslabovat,“ konstatoval analytik Petr Čermák.

Investory v posledních dnech více než politické a ekonomické události vystrašil hurikán Irene, který se hnal podél východního pobřeží Spojených států až k New Yorku, kde musely být evakuovány stovky tisíc lidí. 

Panovaly dokonce obavy o ropné plošiny v Mexickém zálivu. „Přímo na ceně ropy WTI se hurikán nijak zvlášť neprojevil, nezpůsobil žádné výraznější výpadky produkce. Kde se projevil, tak to bylo na cenách benzinu v USA,“ zdůraznil Čermák. „Spekulovalo se o dočasném uzavření několika rafinérií. Ceny benzinu proto na pár dní vylétly nahoru,“ dodal profesor financí z Louisianské univerzity Joseph Mason. 

Cena ropy se zvedá (zdroj: ČT24)

Opačnou, tedy klesající tendenci, mají ovšem ceny benzinu v České republice. Těm výrazně pomohlo zvýšení ratingu České republiky. Posílila koruna a cena dováženého benzinu naopak klesla. Podle analytiků mají navíc tuzemské společnosti díky současným vysokým maržím stále prostor k mírnému snižování cen pohonných hmot.