Tuzemské banky v zátěžových testech obstály

Praha - České bankovnictví je podle zátěžových testů dostatečně odolné vůči případnému nepříznivému vývoji. Analýza České národní banky ukázala, že tuzemský bankovní sektor je na případné výkyvy připravený díky vysoké kapitálové přiměřenosti, která ke konci června 2011 činila 15,9 procenta. Důvěryhodnost a kapitál většiny českých bank by i při velmi nepravděpodobném scénáři zůstaly nad osmiprocentním minimem.

ČNB tuzemské finanční ústavy při testech nešetřila. Počítala s recesí u hlavních obchodních partnerů Česka, poklesem domácí ekonomiky i nestabilními finančními trhy - to vše by zatím české banky ustály. „Těžko najdeme v Evropě zemi, která má přísnější scénáře,“ uvedl ředitel odboru finanční stability ČNB Jan Frait.

Národní banka testy provedla na údajích k 30. červnu a zaměřila se na horizont následujících dvou let. Při hodnocení odolnosti sektoru testovala dopad budoucího ekonomického vývoje reprezentovaného jedním základním a jedním zátěžovým scénářem. Základní scénář odpovídá oficiální srpnové makroekonomické prognóze ČNB o inflaci.

Jedenáct finančních ústavů by ale muselo navýšit svůj kapitál celkem o 13,5 miliardy korun, jinak by se dostali pod minimální hranici kapitálové přiměřenosti. Podle ČNB by je to ale nemělo výrazně zatížit. Jaké konkrétní banky by potřebovaly doplnit v případě recese kapitál, ČNB nezveřejnila.

„Spíše bychom ale sázeli na malé banky, které podle údajů ČNB jsou nejméně kapitálově silné. Malé banky mají i větší tendence poskytovat úvěry i rizikovějším klientům. Jejich ztráty by pak mohly být v porovnání s konkurencí větší, což by zapříčinilo i propad kapitálové přiměřenosti pod osmiprocentní hranici,“ upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Jan Matoušek, Česká bankovní asociace:

„Zdravý, dobře kapitálově vybavený a likvidní bankovní sektor je v současnosti jednou z největších výhod české ekonomiky. Dobrá situace českých bank zajisté přispívá k vysokému ratingu českých státních obligací a k důvěře investorů.“

Nedostatek potřebného kapitálu prý nehrozí ani většině bank v EU, ujistilo vedení Evropského bankovního úřadu, které nedávno pro své banky taktéž připravilo test odolnosti. Zvýšení kapitálu kvůli hrozící recesi přitom o víkendu doporučovala ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeová. Unie však má jiný názor. „Evropský bankovní úřad okamžitou a rozsáhlou rekapitalizaci bank v EU nepožaduje,“ reagoval šéf úřadu Andrea Enria.

Banky jsou vůči krizovým scénářům odolné (zdroj: ČT24)