Čeští stavaři: Krize v oboru pokračuje

Praha - Mezi řediteli tuzemských stavebních firem narůstají obavy z vývoje stavebnictví v roce 2012. Pro letošní rok ale dřívější pesimismus mírní. Výsledky průzkumu společností CEEC Research a KPMG Česká republika dnes na diskusním setkání zástupců vlády a stavařů prezentoval partner KPMG ČR Pavel Kliment.

„Aktuálně ředitelé stavebních společností očekávají pokles výkonu českého stavebnictví pro rok 2011 o 4,1 procenta, jsou tak o něco optimističtější než v dubnu letošního roku, kdy odhadovali pokles o 5,6 procenta,“ sdělil ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

Výhled na příští rok ale stavaři zhoršili. Aktuální výsledky výzkumu ukazují na další pokračování poklesu sektoru, a to o 2,4 procenta. Přitom ještě v lednu tohoto roku ředitelé očekávali v roce 2012 mírný růst trhu. Odvětví podle Klimenta z KPMG ČR škodí hlavně slabá poptávka z veřejného i soukromého sektoru. „Ze strany státu to je způsobeno snahou po úsporách v rozpočtu, u soukromníků zase stále doznívají efekty ekonomické krize. Obecně chuť a nálada investovat není nejlepší,“ vysvětlil pro ČT24 Pavel Kliment. „Souhlasím, prožíváme si úplné dno,“ prohlásil v diskusi se stavaři ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví:

„Recese nekončí. Ve stavebnictví krize pokračuje a pokračovat bude.“

Nepříznivá situace potrvá v odvětví podle šéfa Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václava Matyáše ještě nejméně tři roky. Pokračující slabší poptávku očekává v příštím období také bývalý guvernér České národní banky a současný poradce KPMG Česká republika Zdeněk Tůma. Pavel Kliment je poněkud optimističtější a opětovný růst odvětví očekává již za dva roky. „Pokud se to stane do roku 2013, tak by to byl poměrný úspěch,“ uvedl.

„V delším časovém horizontu se bude spíše jednat o stagnaci nebo další pokles stavebního trhu ČR. V oblasti privátního sektoru nebyla zaznamenána vyšší aktivita, která by doplnila úbytky objemů zakázek z veřejných rozpočtů,“ soudí generální ředitel Metrostavu Pavel Pilát. To potvrdil i generální ředitel a předseda představenstva stavební společnosti PSJ František Vaculík. Byty se podle něj prodávají stavitelům obtížněji než dříve, podobně jsou na tom například také pronájmy kanceláří.

Neschopnost českých stavebníků vybřednout z krize je podle Pavla Klimenta z KPMG ČR způsobeno tím, že samy firmy nejsou schopny nepříznivou situaci ovlivnit. „Nemohou změnit trh ani posílit poptávku, což je to, co by k řešení nutně potřebovaly,“ konstatoval.

Nové zdroje může přinést transformace ŘSD

Jednu z možných cest pro získání nových zdrojů pro výstavbu dopravní infrastruktury při diskusi se stavaři zmínil náměstek ministra dopravy Ivo Toman. Na ministerstvu dopravy se podle něj v současnosti zvažuje možnost přeměnit Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na obchodní společnost.

Stavebnictví
Zdroj: ČT24

O takové přeměně mluvil již bývalý ministr dopravy Radek Šmerda. „Z ŘSD by se stala obchodní společnost, která by si mohla brát úvěry, vydávat dluhopisy, abychom jí umožnili získávat i jiné zdroje než dosud,“ uvedl náměstek. Transformaci ŘSD dnes podpořil také ministr průmyslu a obchodu Kocourek.

Tuzemské stavebnictví v červnu podle Českého statistického úřadu meziročně prohloubilo propad na 6,3 procenta, po květnovém poklesu o 4,9 procenta. Za celé druhé čtvrtletí se výkon odvětví snížil o 5,7 procenta.

Zlaté časy skončily stavebním firmám před dvěma lety. Od začátku krize se stavebnictví propadlo téměř o 20 procent. Největší pokles tržeb postihl velké firmy, právě ty malé jsou totiž méně závislé na státních zakázkách a velkých developerských projektech.

Vydáno pod