Země živitelka dnes zavírá své brány

České Budějovice – Dnešní šestá hodina definitivně uzavře brány za 38. ročníkem agrosalonu Země živitelka. Za šest dnů jej navštívilo přes 100 tisíc lidí. Návštěvníci tak oproti loňskému roku neubyli ani navzdory tropickému počasí v prvních dvou dnech zhruba stejně jako loni. Prezident Václav Klaus akci zahájil 25. srpna. Poprvé se veřejnosti otevřel multifunkční pavilon T za 188 milionů korun, jímž se krytá plocha zdvojnásobila.

Největšího agrosalonu v zemi se letos zúčastnilo přes 770 vystavovatelů a obchodníků ze 27 zemí. Na zahajovací ceremoniál přijeli i ministři zemědělství rozšířené Visegrádské čtyřky, kteří od středy v Českých Budějovicích rokovali o společné politice Evropské unie po roce 2013.

Ředitelka společnosti Výstaviště Marcela Payerová:

„Agrosalon se vydařil. Jsme rádi, že pavilon T obstál, líbil se, je funkční, to je pro nás důležité. Návštěvnost v prvních dvou dnech negativně ovlivnilo tropické počasí, po ochlazení se ale okamžitě zvedla. Jsme spokojeni.“

Někteří výrobci si ze salonu odvezli certifikáty národní značky Klasa a Český výrobek. Uděleny však byly i ceny za vědu a výzkum. Národních dožínek, které se konaly v sobotu, se zúčastnil premiér Petr Nečas. Projevy politiků se nesly v nebývale pozitivním duchu ovlivněném kvalitní úrodou obilovin. Kritika se týkala přílišné závislosti českých zemědělců na dotacích.

Zemědělství
Zdroj: ČT24

Již tradičně Země živitelka prezentovala celý zemědělsko-potravinářský sektor a pozornost věnovala i venkovu. Výstava byla rozdělena do oborových dnů, provázely je tematické semináře, konference i besedy. Agrosalon se navíc stal nejen místem uzavírání nových obchodních kontraktů, ale i cílem výletů. Rodiny s dětmi obdivovaly zemědělskou techniku a domácí zvířata. Na své si přišli zahrádkáři, kutilové a také gurmáni. Důchodci pak mířili za dechovkou.

Zemědělců ubývá

Český statistický úřad na agrosalonu zveřejnil výsledky strukturálního šetření v zemědělství Agrocenzus 2010. Podle něj počet zemědělských subjektů v České republice za posledních deset let poklesl o 13,8 procenta a počet pracujících v zemědělství se snížil ze 166 365 v roce 2000 na zhruba dvě třetiny v roce 2010, což tvořilo asi 2,8 procenta všech zaměstnanců národního hospodářství.