S&P nevěří ekonomice eurozóny, recesi však nečeká

Paříž – Ke včerejší předpovědi Mezinárodního měnového fondu dnes eurozóně zhoršila odhad růstu i Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Hrubý domácí produkt 17členného bloku by se tak letos měl podle S&P zvýšit o 1,7 procenta, zatímco ještě v červenci agentura předpovídala růst v rozsahu 1,9 procenta. Optimističtější není agentura ani v odhadu na příští rok. Eurozóně předpovídá růst o 1,5 z předchozích 1,8 procenta.

Podle statistik z minulých týdnů se ukázalo, že největší evropské ekonomiky výrazně zpomalily tempo růstu. Kvůli tomu už snížily odhad vývoje i některé další instituce. S&P nicméně uvedla, že i když v eurozóně počítá s horším vývojem, novou recesi neočekává.

Pohorší si i náš největší tahoun

Agentura snížila odhad růstu ekonomiky i Německu, které je motorem evropského hospodářství. V příštím roce mu přisuzuje dvouprocentní růst. Dosud počítala s růstem o 2,5 procenta. Německo, které je hlavním obchodním partnerem České republiky, by tak zpomalilo poměrně výrazně. Na letošní rok totiž S&P čeká růst německé ekonomiky o 3,3 procenta.