Od poloviny září bude běloruský rubl volně plout

Minsk – Od poloviny září zavede Bělorusko volně plovoucí kurz svého rublu. Energetickým dovozům však zachová výhodný kurz. Tamní prezident Alexandr Lukašenko to uvedl na setkání s vládou a centrální bankou. Následovat bude i rozšíření obchodování s devizami na minské burze.

Plovoucí kurz však bude pro vývozce znamenat, že budou muset převést třicet procent svých devizových příjmů na domácí měnu. Nově se budou na burze v Minsku v hlavních obchodovacích hodinách nabízet devizy pro platby za dovoz plynu a elektřiny a v dodatečném obchodování se budou normálně obchodovat rubly za dolary, eura a další měny. „Po otevření dodatečné seance budou všechny směnárny a banky povinny vést prodeje a nákupy deviz za tržní ceny,“ řekl Lukašenko.

Alexandr Lukašenko:

„Kurz běloruského rublu bude určován nabídkou a poptávkou, jako je tomu u každého jiného zboží. Nebudeme kurz uměle podporovat.“

Bělorusko v květnu pod tlakem měnové krize devalvovalo rubl o 36 procent, aby zastavilo pokles devizových rezerv a růst schodku platební bilance. Oficiální kurz rublu, který centrální banka denně stanovuje, je nyní na 5 096 rublech za dolar. Kvůli nedostatku tvrdé měny však kurz na volném „černém“ trhu přesahuje 8 000 rublů za dolar.