Česku chybí řemeslníci, přitom je čeká zlatá budoucnost

Praha - Na pracovním trhu chybí řemeslníci a situace se ještě zhoršuje. Vyplynulo to z výzkumu mezi deseti tisíci podnikateli. O učňovské školství totiž není mezi mladými zájem a staří odcházejí do důchodu. O dobré výplaty ani pracovní nabídky přitom v tomto oboru podle odborníků není nouze.

„Řemeslo, co se týká pokrývače, klempíře a tesaře, ubývá. V letošním roce se učí 27 pokrývačů pro celou republiku, 81 klempířů, 302 tesařů, což je strašně málo,“ tvrdí cechmistr Cechu klempířů, pokrývačů a tesařů Jiří Veňata. Nepomáhá ani podpora učňovského školství. Stát totiž už od roku 2007 posílá krajům miliony korun, aby přilákaly nové zájemce, například na stipendium. Bez výsledku.

Mladí lidé jdou raději na střední školu, než by se učili nějaké řemeslo. Bojí se totiž, že nenajdou uplatnění. Podle odborníků je to ale právě naopak. Odměnou jsou pracovníkům i hezké mzdy. „Mzdy ve stavebnictví se nepatrně zvedají. U té kvalifikované pracovní síly nejsou žádné výjimky dosahování 30 až 40 tisíc,“ uvádí prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš.

Prezident Hospodářské komory Petr Kužel:

„Řemeslo má zlaté dno. A já doufám, že rodiče, kteří rozhodují o budoucnosti svých ratolestí, si toto uvědomí. Řemeslnické obory a učňovské obory mají do budoucna velkou prosperitu.“

Další příčinou malého počtu pracovníků jsou podle viceprezidenta Cechu topenářů a instalatéru ČR Miroslava Vybírala zanedbaná učiliště. Řemeslo je navíc u společnosti nedoceněno a firmám, které učně vychovávají, neplynou žádné benefity. „Povědomí se sice začíná zlepšovat, a zejména tím, že řada těch vystudovaných tzv. nemá práci,“ dodává Vybíral.

Situaci by měl změnit nový učňovský koncept. Ten by měl pomoci učňům se uplatnit mimo jiné i v zahraničí. Jejich výuční listy totiž v řadě evropských zemí zatím neplatí.