Fed zvažuje další nákup dluhopisů USA a tištění peněz

Washington/Tokio - Americká centrální banka (Fed) by mohla přistoupit ke třetí vlně takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky za pomoci zvýšení kvantity peněz. Při procesu banka nakupuje státní dluhopisy za peníze, které si k tomu účelu natiskne. Zda tak Fed učiní, ale bude záležet na dalších statistických datech. Plánovaný postup totiž zvyšuje riziko inflace V rozhovoru s japonským deníkem Asahi to řekl prezident Federální rezervní banky v St. Louis James Bullard.

Otázkou třetího kola kvantitativního uvolňování, pro něž se vžil název QE3, se bude Fed zabývat na příští schůzce svého měnového výboru, což bude 20. září. Na této schůzce se Fed podle Bullarda musí ujistit, zda zůstává v platnosti jeho dosavadní výhled ekonomiky, anebo zda se podmínky natolik změnily, že vývoj bude jiný. „QE3 je jednou z možností, ale až podle toho, jak budou vypadat budoucí data o vývoji ekonomiky. Musíme ale shromáždit informace ohledně toho, jak si ekonomika povede ve druhém pololetí,“ řekl Bullard.

Finanční trhy se otázkou QE3 zabývají už nějaký čas. Pravděpodobnost, že Fed ke třetí vlně kvantitativního uvolňování skutečně sáhne, vzrostla po úterním zveřejnění zápisu z posledního zasedání měnového výboru. Ukázalo se totiž, že Fed zvažoval řadu možností, jak podpořit slábnoucí ekonomiku. Centrální bankéři zvažovali i bezprecedentní krok navázat očekávaný vývoj úrokových sazeb na specifickou míru nezaměstnanosti.

Fed přemýšlí o dalším nákupu dluhopisů USA (zdroj: ČT24)