Češi letos na last minutech neušetřili

Praha - Češi, kteří se rozhodli počkat s výběrem zájezdu na poslední chvíli, letos neušetřili. Cestovní kanceláře hlásí, že nabídka zájezdů na last moment je teď omezená a za vyšší ceny. Kvůli špatnému počasí v Čechách vycestovalo do zahraničí velké množství lidí, nejčastěji mířili do Středomoří. Oblíbenými destinacemi zůstává Chorvatsko, Španělsko či Řecko. Kvůli arabským bouřím utrpěly ztrátu severoafrické země - nejlépe skončil Egypt, naopak nejhůře Tunisko. Místo něj raději turisté zvolili Turecko. Přibývá také mladých, kteří si zařizují cestování sami na vlastní pěst, ale i luxusních cest kolem světa. Češi jsou na dovolenou stále náročnější a podle Jana Papeže, místopředsedy Asociace cestovních kanceláří, budou do budoucna více žádat aktivní dovolenou.

Češi jezdili do zahraničí přibližně stejně jako loni. „Se sezónou jsme spokojeni,“ prohlásil Papež. Špatné počasí panující v Čechách po většinu léta donutilo lidi vycestovat ven. „Tento rok hledí lidé na peníze více než jindy, společnost je rozdělená na ty, kteří mají více peněz, a na ty, kteří mají méně,“ podotkl Papež. Letos bylo v tuzemsku nejhorší léto za posledních asi 11 let, utrpěl tak domácí cestovní ruch. Češi doslova prchali do sousedních zemí, případně do Chorvatska. „Přijelo ale více zahraničních klientů,“ dodal papež.

Letos neuspěli zájemci o zájezdy na last moment, tedy nejlevnější zájezdy na poslední chvíli. „V minulých letech se stávalo, že cestovky měly větší oči, než byla jejich schopnost zájezdy prodat,“ řekl Papež. Last minute je dle Papeže nutné chápat jako doprodej, který pro cestovku není výhodný.

Cestování
Zdroj: ČT24

Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří:

„Češi jsou nepoučitelní, letošní rok je ale opravdu vytrestal, cestovní kanceláře harmonizovaly svou nabídku s poptávkou, především v srpnu chyběly last minute zájezdy ve velké míře. Cestovní kanceláře hlásily, že mají vyprodáno.“

Češi nejčastěji mířili do Středomoří – Řecka, Turecka, Bulharska či Španělska. Kvůli arabským bouřím lidé méně jezdili do severoafrických zemí. „Nejhůř dopadlo ze všech zemí Tunisko. Pokles byl o celých 80 procent, pro zemi byla sezóna tragická,“ konstatoval Papež. Celkem úspěšný byl Egypt, a to především díky památkám. 

Češi na dovolenou nejraději létají

Podle statistik hledání na serveru Sdovolena.cz za červen a červenec 2011 Češi nejčastěji hledají dovolenou v průměru na 9 až 12 dní. Více než 60 procent lidí se zajímá o nabídky All Inclusive. Nejčastěji hledají lidé letecké zájezdy, na druhém místě jsou dovolené s vlastní dopravou. Jsou země, kam jezdí Češi raději po vlastní ose než s cestovkou. Patří k nim právě Chorvatsko či Itálie. Letos v létě patří k nejhledanějším zájezdy v cenové relaci od 10 do 15 tisíc korun.

Letos již zkrachovalo v ČR pět cestovních kanceláří. Poslední byla Vivamonde, která vznikla těsně před sezónou. „Pokud lidé cestují s tradičními kancelářemi, jež mají historii třeba 20 let, tak je ta serióznost prokázána, v tomto případě měli být lidé obezřetnější,“ poznamenal Papež.

Spousta mladých dnes cestuje individuálně a sama si zařizuje let i pobyt na místě. Papež se ovšem poklesu zájmu o zprostředkování zájezdu cestovkou neobává. „Vždycky existovali baťůžkáři, cestovky se ale více zaměřují na střední generaci a rodiny s dětmi,“ dodal.

Žebříček nejvyhledávanějších destinací:

  • Chorvatsko
  • Řecko
  • Itálie
  • Česká republika
  • Bulharsko
  • Turecko
  • Egypt
  • Španělsko
  • Slovensko
  • Tunisko

Zdroj: statistiky hledání na serveru Sdovolená.cz, červen a červenec 2011

Rozhovor s Janem Papežem (zdroj: ČT24)