Pospíšil: ODS je připravena se o stravenkách bavit

Praha - Občanští demokraté jsou připraveni o zrušení zvýhodnění stravenek nadále jednat. Jedná se o klíčovou reformu, o které musí koalice hlasovat jednotně. V rozhovoru pro ČT to řekl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Věci veřejné zrušení zvýhodnění odmítají, ministr financí Miroslav Kalousek ale podle všeho nehodlá ustupovat. Koalice se včera dohodla na podobě sociální reformy a ukončila i spor o Ladislava Bátoru.

V koalici zavládl křehký smír. Jak dlouho potrvá, ale nikdo neví. Podle Pospíšila je nejdůležitější sledovat výsledky vládní činnosti. „Málokterá vláda provedla tolik změn v oblasti zdravotní, sociální, daňové politiky nebo občanského práva,“ řekl Pospíšil. 

Vláda podle něj objektivně plní svůj program a přispívá k tomu, že Česká republika míří vzhůru. „Náš rating se zvedl o dva stupně, což je opravdu unikátní věc. Třináct zemí EU za poslední rok v ratingu pokleslo,“ připomněl ministr. Uznává ale, že veřejnost nemusí mít vždy z vlády příznivý dojem.

Jiří Pospíšil, ministr spravedlnosti:

„ODS je tou stranou koalice, která vždy drží koaliční dohodu. Nedokážu říci, jak se zachováme ve věci stravenek, protože je to ještě v dalším jednání vedení ODS. Pan premiér si k tomu nechává zpracovat analýzy.“

Vládu čeká ve sněmovně tvrdý boj o reformu daní, a to především o stravenky. Věci veřejné chtějí zvýhodnění zachovat. „Povede se debata na rozpočtovém výboru i čteních na plénu a ODS je připravena se o tomto tématu ještě bavit, držíme ovšem stanovisko vlády,“ konstatoval Pospíšil. Jedná se podle něj o klíčovou reformu, u níž je nutné, aby koalice hlasovala jednotně.

Jeden z oblíbených zaměstnaneckých benefitů - stravenky.
Zdroj: isifa/LN/František Vlček

Sněmovna včera projednávala zvyšování DPH i podporu stavebního spoření

Poslanecká sněmovna na včerejší mimořádné schůzi projednávala předlohy zdravotnické, důchodové a sociální reformy. Rozhodlo se například o zvyšování DPH. Dosavadní nižší desetiprocentní sazba daně z přidané hodnoty se od příštího roku zřejmě zvýší na 14 procent. Poslanci pustili do závěrečného čtení vládní novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která posléze od roku 2013 obě sazby sjednotí na úrovni 17,5 procenta. Takto získané peníze chce vláda využít na rozjezd důchodové reformy. Tu sněmovna zřejmě pozmění jen mírně. Opozice se opět pokusí všechny tři zákony zamítnout.

Poslanci rovněž do závěrečného čtení poslali návrh novely o stavebním spoření, který krátí státní podporu. Závěrečné schvalování ve sněmovně by se mohlo uskutečnit již v pátek. Poslanci dnes také rozhodli o kompenzacích lidem za nevyplacené odstupné či odchodné. Před začátkem se ještě k jednacímu stolu na žádost Věcí veřejných sešli zástupci koalice - chtěli si vyjasnit poslední sporné body. To se lídrům kabinetu nakonec podařilo a při hlasování tak zůstala vládní většina prakticky jednotná.

Rozhovor s Jiřím Pospíšilem (zdroj: ČT24)