Ceny bytů ve Spojených státech dál klesají

New York – Ceny nemovitostí ve Spojených státech sice celkově již několik měsíců rostou, při odečtení sezonních vlivů se však ukazuje, že u bytových jednotek na mnoha místech Ameriky se tato tendence ještě dlouho neprojeví. Doby předražených amerických nemovitostí jsou totiž pryč a kdo si například před pěti lety koupil byt v Las Vegas za 3 miliony dolarů, by za něj dnes dostal stěží milion a půl.

Byty již téměř dva roky po sobě zlevňují a podle expertů půjdou ceny bytů ve Spojených státech ještě nějaký čas dolů. „Jsme ve velmi těžké politické situaci. Vláda převzala hypoteční agentury Fannie a Freddie, podporuje realitní trh, který se ale stává součástí politiky, a politikové se nemůžou dohodnout, jak dál,“ uvedl profesor univerzity Yale Robert Schiller.

V meziročním srovnání jsou nemovitosti levnější v průměru o 4,5 procenta. Mnozí ekonomové tvrdí, že než se situace na trhu obrátí, ceny stihnou spadnout o dalších 5 až 10 procent. „Tak to vnímá i většina kupců. To znamená, že pokud by šli do koupě teď a zaplatili dejme tomu 20ti procentní zálohu, je tam velká pravděpodobnost, že o část té akontace vlastně přijdou. Takže radši jen tak sedí a čekají, co bude,“ dodal ekonom společnosti IHS Global Insight Patrick Newport.

Opačnému problému čelí velká Británie. Ostrovní nemovitosti jsou zde v současnosti nebývalé drahé, hypotéku navíc dostane jen málokdo a nových bytů se staví méně. Britové zvyklí bydlet ve vlastním tak stále častěji volí pronájmy. Ceny nemovitostí se v rozmezí let 1997 - 2007 ztrojnásobily až na úroveň, při které si málokdo může dovolit bydlet ve vlastním – s výjimkou těch, kteří vlastní byty z dřívější doby. Podle analytické společnosti Oxford Economics budou v roce 2021 ve vlastním bydlet zhruba každé dvě rodiny ze tří, což je od začátku nového tisíciletí pokles o deset procent.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)