Evropská daň z finančních transakcí se české vládě nelíbí

Praha – České vládě se nelíbí daň z finančních transakcí, kterou navrhují některé země Evropské unie. Podle premiéra Petra Nečase má jeho kabinet i podporu České národní banky. Případný souhlas s poplatky za bankovní transakci by totiž de facto vedl k zavedení prvních evropských daní.

O zavedení kontroverzní daně z finančních transakcí usiluje Francie a Německo. Naposledy o ní ministři financí obou zemí jednali v minulém týdnu, poté co se na jejích obrysech dohodli prezident Nicolas Sarkozy a kancléřka Angela Merkeková. Oba ministři mají podrobný plán předložit partnerům v Evropské unii příští měsíc.

Petr Nečas:

„Samozřejmě my nemáme sebemenší pochybnosti, že banky by za jakékoli finanční transakce přenesly náklady poplatků na koncové uživatele, čili na klienty. Koneckonců jak už to banky v České republice díky své poplatkové politice dělají.“

Podobný názor jako Česko má například i Velká Británie, která proti navrhované dani ostře vystoupila už dříve. Řada evropských bank navíc předpokládá, že nebude mít tato daň na stabilizaci trhů žádný vliv.

Česko nefandí ani harmonizaci přímých daní

Česko nepodporuje ani harmonizaci přímých daní v rámci Evropské unie. Přímé daně jsou podle Nečase důležitým prvkem konkurenceschopnosti jednotlivých států. „Těžko ale můžeme zabránit skupině států, které by se rozhodly tyto kroky provést. My jsme ale přesvědčeni, že otázka daní je i otázkou konkurenceschopnosti,“ uvedl nedávno premiér.

Vydáno pod