Kvůli silnému franku se maďarští dlužníci dostávají do problémů

Budapešť – Silný frank dělá problémy nejen švýcarským vývozcům, ale i domácnostem v Maďarsku, Polsku a Chorvatsku. V minulostech se lidé z těchto zemí ve francích napůjčovali přes 68 miliard eur. Dnešní kurz jim ale dluh výrazně prodražil. Třeba v Maďarsku tak už na splácení nemá každý desátý dlužník.

Před rokem 2008 vypadala půjčka ve švýcarských francích jako dobrý nápad. Pro Východoevropany totiž vyšla totiž mnohem levněji než doma. Ovšem když švýcarská měna vyletěla nahoru, jeden frank už nestál 160 forintů ale 270. Měsíční splátky se tak zdvojnásobily.

Zatímco dřív na splacení 300 franků stačilo 45 tisíc forintů, při dnešním kurzu už musí Maďaři z účtů vytáhnout osmdesát tisíc. Do podobné situace se ve východní Evropě dostaly statisíce lidí. Jen Maďaři dluží ve francích skoro 18 miliard eur, což představuje dvě třetiny všech dluhů, které tamní domácnosti mají.

Přitom jen za poslední tři měsíce frank oproti forintu podražil o 9,5 procenta. Maďarská vláda proto přišla s pomocným plánem. Každý, kdo se dostal do problémů, může požádat o zafixování splátek na nižší úrovni. Dlužníci poté budou tři roky platit nižší splátky a rozdíl z dlužné částky mohou uhradit až v roce 2015.

Bankovní analytici s tímto řešením spokojeni nejsou. Nevěří, že se tím problém vyřeší, pouze se podle nich přesouvá do budoucna. „Je to velký problém, který vážně ohrožuje stabilitu finančního systému,“ myslí si Gyorgy Barta.

Vláda se snaží pomoct i jinak. Vytvořila třeba zvláštní fond, který skupuje nemovitosti dlužníků a pak jim je pronajímá.  Už loni také zakázala exekuce. Žádné masivní vystěhování neplatičů se tak, alespoň zatím, nekoná.