Mrtvý makléř vás může přivést do nesnází

Praha – Ochrana drobných investorů v Česku je velmi nízká. Důkazem je případ muže, který kvůli nesolidnímu finančnímu poradci přišel o tři miliony z prodeje nemovitosti. Teď se nemůže domoci práva. Policie sice vše vyšetřila, žádné obvinění ale nepadlo. Náhrady peněz se proto poškozený klient nedočkal a odpovědnost na sebe nikdo vzít nechce.

Za prodej domu poškozený loni inkasoval tři miliony korun. Chtěl je zúročit, proto se rozhodl, že je svěří renomované společnosti Atlantik. „Pana Hanzala jsem znal dlouhodobě a měl jsem ověřeno, že pro společnosti, které zastupoval, má oprávnění,“ popisuje poškozený. Proto zástupci důvěřoval a podepsal s ním smlouvu. Podpisy byly pravé, jenže číslo účtu na nich prodejce tužkou škrtl a zaměnil za vlastní. Letos se pak kvůli dluhům zastřelil.

Poškozený ihned jednal. Obrátil se na společnost Atlantik. „Dopisem jsem se dozvěděl, že s nimi žádnou smlouvu uzavřenou nemám a že se mnou nemají o čem komunikovat,“ popisuje muž. Lidé z Atlantiku pana Hanzala vůbec neznali. Mezi nimi a poškozeným byla celá řada zprostředkovatelů.

Advokát KLV Consulting Ivo Siegel:

„Společnost Atlantik a její investiční zprostředkovatelé, musí učinit taková opatření, aby tyto dokumenty nebyly zneužity.“

„Společnost Atlantik byla podvodným jednáním poškozena minimálně na svém jméně. Se společnosti Broker Trust vyjednává o náhradě způsobené škody,“ reaguje Miloslav Martínek z Atlantiku na právníkův vzkaz. Ani doporučení právníků a obrana společnosti však poškozenému muži nepomohly. Není vůbec jisté, zda peníze někdy uvidí. Policie totiž nikoho neobvinila kvůli sebevraždě makléře.

Nepomůže ani národní banka

Ztracené úspory poškozenému nevrátí ani Česká národní banka, která dohlíží na kapitálový trh. „ČNB opravdu nemůže nařídit náhradu škody. Klient se bude muset obrátit na soud,“ vysvětluje její mluvčí Marek Petruš.

Obdobným investorům proto právníci radí, aby si všechno několikrát ověřovali, nejlépe ve společnosti, na jejíž účet jsou peníze zaslány. Vysoké ostražitosti je potom třeba, pokud jsou předtištěné údaje ve smlouvě upravovány rukou.

Vydáno pod