Podzim se blíží. Je libo svetr ze psa?

Praha – Každý, kdo vlastní chlupatého mazlíčka, si jistě často postěžuje, že jsou jeho chlupy všude. Přetvořit nepříjemný odpad na něco užitečného přitom není vůbec složité. Stačí kontaktovat Ludmilu Janečkovou, která ze psích chlupů spřádá vlnu. Z ní už si můžete nechat uplést cokoliv podle vlastní libosti.

Ludmila Janečková se ke spřádání psí srsti dostala přes sportovní kynologii a vlastní chovnou stanici. Až v roce 2008 narazila na informaci o zpracování různých přírodních materiálů, včetně psích chlupů. A tehdy se rozhodla spojit originální podnikatelský záměr se svojí láskou ke psům. Žádné zkušenosti s předením příze přitom vůbec neměla. „Nikdy jsem nepředla. Kolovrat jsem naživo viděla asi poprvé v životě,“ vzpomíná energická paní, která nyní dokáže kilo srsti zpracovat vlastníma rukama za měsíc a půl.

Přestože Ludmila Janečková nabízí spřádání srsti už 3 roky, její malý byznys se do povědomí lidí dostává jen pomalu. Lidé se jí na základě inzerce či internetových stránek sami ozývají až posledních pár měsíců. Sama výrobky neplete. Svým zákazníkům pouze prodává klubíčka vlny pocházející ze srsti jejich miláčků. Má totiž tu zkušenost, že lidi nechtějí mít na sobě svetr z cizího psa. Tím pádem se klientela výrazně zužuje.

  • Spřádání psí srsti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283872.jpg
  • Pes zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283876.jpg
  • Spřádání psí srsti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283874.jpg
  • Spřádání psí srsti zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2839/283873.jpg

Před samotným zapředením psích chlupů se musí srst upravit. K tomu slouží takzvaná česačka, která srst přetvoří do celistvého plátu – česance. „Srst se do sebe začeše, a i když je kratší, tak mi v konečné úpravě vytvoří daleko delší srst, se kterou se potom lépe pracuje,“ vysvětluje Janečková. A potom na řadu přijde zcela obyčejný kolovrátek. Ten klasickým způsobem upřede přízi. „Hlavně musí mít všechny části, hnací šňůru, cívku, klapku a háček,“ tvrdí.

Ne každá srst je vhodná

Z každé srsti ale přízi utkat nelze. Ačkoliv má třeba tibetská doga velmi jemnou srst, takže její příze by byla na dotek velmi příjemná, chlupy jsou na zpracování příliš krátké. „I kdybych z toho udělala provaz, tak se mi hned roztrhne. Je to opravdu extrémně krátká srst. Ačkoliv bych byla ráda, tak to sepříst nejde,“ lituje Ludmila Janečková.

Správná srst je podle Janečkové dlouhá čtyři až sedm centimetrů. Její nejoblíbenější plemena jsou proto australský ovčák, kolie, leonberger anebo lvíček, což je vzácné plemeno francouzských králů. „Když mu nechám srst dlouhou a pak ho ostříhám, vznikne mi srst, ze které jde krásně příst,“ tvrdí Jančková. 

Ekonomika + (zdroj: ČT24)

Kromě svetrů, ponožek a papučí se ze psí příze může utkat spoustu věcí. „Určitě by se dalo z toho tkát kobereček, pásek nebo drháním z toho udělat udrhanou tašku,“ vyjmenovává možnosti přadlena. A kdo nemá dostatek srsti na upletení svetru, může si nechat uháčkovat hračku. Třeba figurku psa.