Budoucí olympiáda mění favelas v Riu k nepoznání

Rio de Janeiro – Do chudinských čtvrtí brazilské metropole Ria de Janeira se v minulosti neodvážil nikdo jiný než místní. Pro všechny ostatní byla taková místa nebezpečná. Nyní tu ale pevnou rukou vládne policie. Ani té se však do některých oblastí nechtělo. Blížící se fotbalové mistrovství v roce 2014 a olympiáda o dva roky později ale místní slumy mění k nepoznání.

Metropole Brazílie je známá především díky nejslavnějšímu karnevalu na světě. Každoročně tam kvůli němu jezdí stovky tisíc turistů. Ti se však doposud takzvaným favelas vyhýbali. Vládly v nich totiž drogové gangy. V rámci příprav na jedny z nejdůležitějších sportovních událostí se však daří kriminalitu snižovat. „Už tady nejsou drogoví dealeři se zbraněmi. Od té doby, co je tu policejní stanice, je tu klid,“ tvrdí šéf policie distriktu Santa Marta Rodrigo Andrada.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

Policejní stanice byly zřízeny už v sedmnácti okrajových čtvrtích a do začátku mistrovství mají přibývat další. Po dříve bahnitých ulicích jezdí tramvaje, chodí policisté a hlídají je bezpečnostní kamery. Pro turisty tak Rio otevřelo další místa, která jim byla doposud skryta. Lákají je třeba pouliční prodavači nebo děti hrající si s draky, které v jiných částech města nejsou vidět.

Brazilská turistka Juliana Freitas:

„Je to zajímavé místo, které je velmi odlišné od toho, co jsem doposud viděla. Máme šanci tu poznat jinou realitu, než na jakou jsme zvyklí.“

Na přerodu favelas v civilizované oblasti se podílí i turističtí průvodci. Ti se učí cizí jazyky a obchodní dovednosti, které jim pomohou z turistů vytáhnout více peněz. „Přináší to příjem mně i celé komunitě, protože turisté vždycky skončí svou dovolenou nákupem suvenýrů a místního jídla a pití. Je to velmi dobrá zkušenost,“ vysvětluje průvodkyně Salete Duartová.

Chudinská čtvrť
Zdroj: Antonio Lacerda/ISIFA/EPA

I přes snahu místních autorit ale v chudinských čtvrtích stále zůstávají místa, kam by se turisté vydávat neměli. I proto mají průvodci mimo jiné v popisu práce se některým místům při procházkách městem s turisty záměrně vyhýbat.