Ztráta Orca se prohloubila na 7,5 milionu eur

Praha - Developerská společnost Orco se v pololetí propadla do ztráty 7,5 milionu eur (asi 180 milionu Kč). V loňském roce ve stejném období hospodařila se ziskem 238 milionů eur. Tržby firmě klesly meziročně o víc než polovinu na 73,6 milionu eur. Společnost o tom informovala na internetových stránkách.

Výsledek příznivě ovlivnil mimo jiné prodej rozestavěného realitního projektu na Lipském náměstí v centru Berlína za 89 milionů eur na počátku roku, připomněla dnes firma.

„Finanční prostředí zůstává obtížné a může mít nepříznivý dopad na naše možnosti financování. Naše trhy v Německu a střední Evropě si však vedou dobře,“ uvedl k výsledkům šéf Orco Jean-François Ott. Dodal, že firma se bude nadále držet strategie koncentrovat se na své základní aktivity a zjednodušovat svou organizační a akcionářskou strukturu.

Orco se v posledních letech potýkalo s vysokým zadlužením. Kvůli dluhům se firma s akciemi na pražské burze nacházela přes rok v režimu soudní ochrany před věřiteli. Loni v květnu ale obchodní soud v Paříži schválil Orku obchodní plán, který zahrnuje splacení dluhu společnosti do roku 2020.

V Praze patří mezi hlavní projekty Orka zástavba území kolem bývalého nádraží v Bubnech. Firma tam plánuje mimo jiné výstavbu bytů, kanceláří, v místě chce mít například i vysokou školu. Spolu s developerem Unibail-Rodamco plánuje v Bubnech výstavbu obchodního centra.

U konkurenčního developera ECM se věci vyvíjely jinak. Společnost známá projekty výškových budov v Praze na Pankráci se do problémů s dluhy dostala v roce 2010. Letos na jaře poslali věřitelé ECM do insolvenčního řízení, od července je v konkurzu.

ECM byla za letošní první pololetí ve ztrátě 2,6 milionu eur, tedy asi 64 milionů korun. Za stejné období roku 2010 developer prodělal 41,1 milionu eur (kolem jedné miliardy Kč).

Vydáno pod