Mýtné pro autobusy je teď levnější

Praha - Autobusy ode dneška začínají platit až o sedmdesát procent méně za mýtné. Na levnější sazbu se už přeregistrovalo 8 200 autobusů. Dopravci tak koncem roku ušetří skoro čtyřicet milionů korun. Do cen jízdenek se to ale nepromítne. Tu určují hlavně ceny nafty. Z levnějšího mýta se ale dopravci dlouho těšit nebudou. Už od ledna jim zdraží stejně jako kamionům o čtvrtinu.

Sto padesát dva korun místo 542, takovou úsporu znamená levnější mýtné pro nový autobus na cestě z Prahy do Brna. Starší Karosa zaplatí 262 korun. Cena za ujetý kilometr už nezávisí na počtu náprav ani na době, kdy autobus zpoplatněný úsek projíždí. „Přestanou být zpoplatňovány jako kamiony. Budou mít jediný parametr, kterou je emisní třída, a podle toho dojde k zlevnění mezi 50 a 70 procenty,“ řekl generální ředitel Kapsch, Karel Feix. 

Potřebnou přeregistraci už si vyřídilo 8 200 z odhadovaných 11 tisíc autobusů na českých silnicích. Zhruba 1 400 přeregistrovaných vozů patří zahraničním dopravcům, nejčastěji ze Slovenska. Dopravci už dřív dali vědět, že jízdenky se kvůli vysokým cenám nafty v předchozím období, zatím zlevňovat nebudou. „To klasické jízdné jsme drželi po celou dobu na nízké úrovni, takže tam nepředpokládáme v tuto chvíli žádnou změnu,“ podotkl mluvčí Student Agency Aleš Ondrůj.