Soud: Řidiči pekárenské firmy Penam stávkovali nezákonně

Ostrava - Ostravský krajský soud vyhověl žalobě druhé největší pekárenské firmy v Česku, společnosti Penam, a červnovou stávku řidičů v pekárně v Ostravě-Martinově prohlásil za nezákonnou. Verdikt zatím není pravomocný, odborová organizace Řidiči Martinov se chce odvolat, uvedlo dnešní Právo.

Soud prohlásil stávku za nezákonnou na základě zákona o kolektivním vyjednávání. „Jako nezákonnou ji soud potvrdil z toho důvodu, že jí nepředcházelo řízení před zprostředkovatelem. Dále nebyla vyhlášena a zahájena za zákonem stanovených podmínek, konkrétně - nebyl písemně oznámen zaměstnavateli alespoň tři pracovní dny předem počet zaměstnanců, kteří se stávky zúčastní a seznam pracovišť, která nebudou v době stávky v provozu,“ řekla Právu mluvčí Krajského soudu v Ostravě Lucie Böhmová s tím, že české
soudy s velkou pravděpodobností dosud obdobné rozhodnutí v případě již skutečněné stávky nevydaly. „Určitě se odvoláme,“ řekl Právu předseda odborové organizace Řidičů
Martinov Dalibor Chytroš. 

Odboráři jsou přesvědčeni o oprávněnosti svého jednání

Výstražná stávka řidičů v ostravské pekárně se uskutečnila 8. června. Důvodem podle odborových předáků bylo, že zaměstnavatel s touto organizací odmítal vyjednávat kolektivní smlouvu. „Když zaměstnavatel kolektivně nevyjednává a soud se postaví na jeho stranu, je to divné. Jsem přesvědčen, že právo je na naší straně, a věřím, že odvolací soud potvrdí náš názor,“ řekl deníku předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. 

Podle Chytroše odborová organizace, která byla založena loni v listopadu, předala zaměstnavateli návrh kolektivní smlouvy v únoru a vzhledem k tomu, že zaměstnavatel s ní nechtěl o kolektivní smlouvě vyjednávat, v dubnu vyhlásila stávkovou pohotovost. V květnu pak odborová organizace navrhla řešit spor přes zprostředkovatele a předložila i návrh, kdo by jím měl být, na to prý ale vedení firmy delší dobu nereagovalo. 

Výkonný ředitel Penamu David Huzlík Právu řekl, že Penam škodu, která jí kvůli stávce vznikla, předběžně vyčíslil na 80 až 120 000 korun. „Po odborové organizaci Řidiči Martinov budeme náhradu škody požadovat. Pokud odborová organizace nenahradí škodu dobrovolně, přistoupí společnost Penam k vymáhání náhrady škody soudní cestou,“ doplnil Huzlík.