ČSTV podá trestní oznámení na Hušáka i na Cupku

Praha – Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) podá trestní oznámení kvůli porušení povinnosti při správě cizího majetku na bývalého šéfa loterijní společnosti Sazka Aleše Hušáka a insolvenčního správce Sazky Josefa Cupku. Ve středu o tom na mimořádné schůzi rozhodl výkonný výbor svazu, který je největším akcionářem Sazky. Oznámení budou kvůli formálním důvodům podána v krátké době. Skupina Penta spolu se skupinou E-Invest navíc dnes vyzvala v dopise všechny členy věřitelského výboru Sazky, aby zastavili prodej podniku a dali insolvenčnímu správci pokyn, aby se prodej podniku uskutečnil ve veřejné dražbě nebo v takovém otevřeném výběrovém řízení, které bude garantovat všechny zásady insolvenčního zákona. Skupina PPF jako jeden z největších věřitelů Sazky návrh Penty a E-Investu odmítla.

ČSTV chce na Hušáka podat trestní oznámení kvůli stažení odvolání proti konkurzu společnsti bez vědomí a souhlasu právě největšího akcionáře. Oznámení směrem k činnosti Cupky pak souvisí se zdržováním vydání akcií v úschově. Předseda ČSTV Pavel Kořan už v červenci řekl, že nechá právníky prověřit, zda Hušák jako předseda představenstva Sazky stažením odvolání proti konkurzu na loterijní společnost neporušil své povinnosti vykonávat funkci s péčí řádného hospodáře. Hušák svůj krok, jenž vedl k potvrzení konkurzu, vysvětlil úmyslem ukončit insolvenční řízení, které by za dané situace nemohlo vést k dříve prosazované reorganizaci podniku. 

Trestní oznámení na Cupku souvisí s tím, že se nemohla 19. července uskutečnit valná hromada Sazky, protože někteří akcionáři neměli k dispozici své akcie. Kořan tehdy tvrdil, že na žádost o vydání akcií Sazky z trezoru v její budově Cupka nereagoval. Cupkova mluvčí Lenka Tichá ale oponovala s tím, že Cupka žádost neobdržel. Bez akcií se valná hromada, která měla zvolit nové vedení firmy a odvolat z představenstva jeho předsedu Hušáka, nemohla konat. Hušák tak přišel o poslední funkci předsedy představenstva v loterijní firmě až na valné hromadě Sazky, která se konala 22. srpna.

Sazka
Zdroj: ČT24

Správce Sazky Cupka prý nemá oficiální informace, takže chystané trestní oznámení nemůže komentovat. Podle zdroje blízkého Sazce ale není ČSTV v otázce podání trestního oznámení jednotný a jde prý jen o aktivitu jedné z jeho frakcí.

Penta i E-Invest chtějí stop prodeji Sazky, PPF to odmítá

Pokud věřitelský výbor nezmění své rozhodnutí, Penta se přímo ani nepřímo současného výběrového řízení nezúčastní. Penta a E-Invest v tom případě prý v průběhu příštího týdne detailně představí svoji plně závaznou, transparentní a seriózní nabídku na koupi Sazky tak, aby bylo možné ji veřejně porovnat s jakoukoliv nabídkou, kterou zveřejní Cupka.

Podle PPF však při prodeji Sazky není možné postupovat mimo výběrové řízení, připravené insolvenčním správcem, odsouhlasené věřitelským výborem a soudem. „Chápeme, že pro Pentu by nejlepším scénářem bylo vyhrát ve výběrovém řízení a následně 'naprosto neočekávaně' nezískat souhlas antimonopolního úřadu, nebo nezískat financování, umrtvit prodej na dalších šest měsíců a mezitím získat 30 procent loterijního trhu pro sebe. To je však cesta k výraznému poškození všech věřitelů Sazky. Taková cesta je pro nás nepřijatelná,“ řekl šéf Sazka týmu ve skupině PPF a člen věřitelského výboru Kamil Ziegler.

Podmínky výběrového řízení na prodej Sazky podle Penty nezákonně zvýhodňují investiční skupiny PPF a KKCG a zcela účelově snižují počet zúčastněných potenciálních investorů, neboť ti seriózní se prý nebudou ochotni za těchto podmínek do výběrového řízení přihlásit. "Dochází k omezení účasti ve výběrovém řízení a následně k umělému snížení kupní ceny, které bude ve výběrovém řízení dosaženo, a tím k poškození všech přihlášených věřitelů
dlužníka," tvrdí Penta.

Společnost PPF:

„Skupina PPF jako jeden z největších věřitelů Sazky odmítá návrh Penty a E-Investu, aby členové věřitelského výboru zastavili prodej společnosti, jehož prostřednictvím chce insolvenční správce získat prostředky k pokrytí závazků Sazky vůči věřitelům. Věřitelé se nemohou řídit tím, co vyhovuje jenom skupině Penta, totiž umrtvená Sazka, která by vyklidila pole konkurenční loterii, kterou Penta buduje.“

O vítězi výběrového řízení bude rozhodovat výhradně cena. Soutěže se může zúčastnit prakticky kdokoliv, kdo splní základní podmínky stanovené insolvenčním zákonem. Sazka, která je v konkurzu od konce května, bude prodána ve veřejném výběrovém řízení jako celek jednou smlouvou. Vítěz výběrového řízení by měl být znám zhruba za měsíc. Zájemci budou muset složit předem jistinu půl miliardy korun.

Nejpozději do pěti týdnů od zahájení výběrového řízení musí zájemci, kteří složili jistinu, doručit insolvenčnímu správci závaznou finanční nabídku, včetně potvrzení o složení celé nabízené částky na speciálním vázaném bankovním účtu, a také podepsanou kupní smlouvu.

Penta
Zdroj: ČT24

Vítěz tendru bude oznámen bezprostředně po prostudování předložených nabídek. Nestane se ale okamžitě novým majitelem Sazky. Musí ještě získat souhlas Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, popřípadě kompetentních evropských orgánů.

Vydáno pod