Do Česka se vrací poslední klienti zkrachovalé CK Vivamonde

Praha – Do Česka by se dnes večer mělo z tureckého Bodrumu vrátit 60 klientů zkrachovalé CK Vivamonde. Oznámil to Jiří Cívka, mluvčí pojišťovny Generali. Ta přepravu zajišťuje. Posledních 15 klientů cestovní kanceláře odletí z turecké Antalye v pátek dopoledne. Podle Cívky se všichni turisti vracejí z dovolené v původně plánovaném termínu. „Odlet letadla je naplánován na 18:20 místního času. Očekávaný přílet do Prahy je ve 20:05,“ uvedl. Poslední skupina klientů je v Praze očekávána v pátek v 11:55. V úterý se do Česka vrátilo 78 lidí.

CK Vivamonde oznámila svůj krach v pátek. Uvedla, že se jí nepodařilo zajistit zhruba půl milionu korun na úhradu charterového letu do Turecka u letecké společnosti Freebird. Řada klientů neměla podle Cívky od CK zaplacené nejen letenky, ale ani hotel, což ovlivňovalo vyjednávaní o ubytování. V některých případech se hoteliéři ke klientům chovali nevybíravým způsobem a zadržovali jim například pasy.

Vivamonde je pátou cestovní kanceláří, která letos oznámila krach nebo přerušila svou činnost. Do finančních problémů se dostaly cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a Via Vera. V Česku působí zhruba 1 420 cestovních kanceláří. Proti loňsku se jejich počet zvýšil zhruba o stovku.