Vyšší DPH zdraží potraviny, podpora spoření klesne na 2 000 Kč

Praha – Od příštího roku budeme místo 10procentní daně z přidané hodnoty platit 14 procent. Od roku 2013 se pak obě sazby DPH sjednotí na 17,5 procenta. Dnes o tom rozhodly hlasy koaličních poslanců. Takový krok zvedne ceny potravin a služeb. Získané peníze mají jít na rozjezd důchodové reformy. Sněmovna také kývla na snížení vysoké podpory stavebního spoření na nejvýše 2 000 korun ročně. Změny musí ještě posoudit Senát, kde má většinu ČSSD, která se změnou daní nesouhlasí. Očekává se, že levicová horní komora bude drtivou většinu změn vetovat. Koalice ve sněmovně však má sílu veta přehlasovat. Zákon také musí podepsat prezident.

Vyšší DPH? Dražší potraviny, léky, noviny atd.

Zvýšení DPH bude znamenat zdražení potravin, léků, knih, novin, služeb, hromadné dopravy i dalšího zboží a služeb. Vláda na oplátku občanům zvýší slevu na vyživované dítě o 150 korun měsíčně. „Samozřejmě nárůst cen bude kompenzován i valorizací důchodů, takže to na ty skupiny, které skutečně jsou nějakým způsobem zasaženy, dopadne tak, že to bude kompenzováno,“ tvrdí permiér Petr Nečas (ODS). Kabinet poukazuje rovněž na to, že až se obě sazby sjednotí, odpadnou problémy s rozlišováním, zda zboží spadá do nižší, nebo vyšší sazby daně. Tím se omezí prostor pro daňové úniky, tvrdí vláda. „Konzervativní odhad inkasa z DPH je 22, já si spíš myslím, že 24 miliard korun,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Očekávaný vyšší výběr daně má nahradit výpadek ve výběrech státu na pojistném, způsobený odklonem peněz do nově zavedených soukromých penzijních fondů.

Jak zdraží život?

Změny DPH podle dřívějších propočtů ministerstva financí dopadnou nejvíce na důchodce a nízkopříjmové domácnosti s dětmi. Životní náklady důchodců by se měly příští rok zvýšit podle propočtů ministerstva, které neobsahují případné kompenzace, o téměř dvě procenta, měsíčně o 313 korun. Nízkopříjmovým domácnostem by měly náklady měsíčně stoupnout o 263 korun. Životní náklady kvůli změně DPH by v příštím roce měly stoupnout všem skupinám domácností, zatímco v roce 2013 by měly růst důchodcům a nízkopříjmovým domácnostem s dětmi, ostatním by měly mírně klesnout. Podle studie institutu CERGE-EI zvýšení daně ukrojí příští rok z příjmů domácností v průměru 247 korun měsíčně a v roce 2013 výdaje domácností kvůli sjednocení sazeb DPH vzrostou průměrně o 410 korun.

Změnu v sazbách kritizuje opozice. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka prohlásil, že jde o další experiment na občanech této země. „Dotkne se to každého občana v naší zemi,“ uvedl s tím, že každá rodina zaplatí ročně na daních minimálně o 6 000 korun navíc. Upozorňoval také, že ČSSD nepodpoří žádné vládní reformní návrhy, protože jsou prý nepromyšlené, neprovázané a není jasné, k jakým účinkům povedou.

Návrh se nelíbí ani jiným skupinám. Například představitelé družstevních prodejen se obávají, že zvýšení daně přinese zánik stovkám jejich obchodů, které budou muset kvůli vyšší dani zdražit. Ozývají se i knihkupci. Proti zdražení knih v důsledku zvýšení sazby daně protestovalo v červnu několik stovek lidí.

Podpora stavebního spoření už jen do dvou tisíc

Na stavební spoření už stát nepřidá ani o korunu více než dva tisíce ročně, a to pro nové i existující smlouvy. Stát tak chce ušetřit čtyři až šest miliard korun. Ministerstvo financí však chystá i další změny. Navrhuje, aby státní podporu stavebního spoření mohli od roku 2013 získat jen ti, kteří ji využijí na bydlení nebo si vezmou úvěr od stavební spořitelny. Od roku 2015 chce resort financí umožnit, aby stavební spoření mohly poskytovat i univerzální banky. V případě poskytování stavebního spoření univerzální bankou přitom banka nebude podle návrhu limitována ve způsobu využití peněz.

Nově má platit, že státní příspěvek bude představovat deset procent místo dosavadních 15 procent z naspořené částky. Maximálním limitem pro jeho výpočet bude částka 20 tisíc korun, takže nepřekročí 2 000 korun. Nově se budou zdaňovat připsané úroky, samotná státní podpora se zdaňovat nebude.

Státní podporu stavebního spoření nyní čerpá asi pět milionů Čechů. Loni ze státního rozpočtu putovalo na státní podporu za rok 2009 přes 11,7 miliardy korun. Navrhované změny podle výkonného ředitele Evropského sdružení stavebních spořitelen Andrease Zehndera povedou fakticky k likvidaci celého systému stavebního spoření v České republice.

Rozhovor s Jiřím Šedivým (zdroj: ČT24)

Kalousek však novinářům řekl, že schválená změna sníží náklady státu na státní podporu o polovinu. Řekl také, že tento produkt je nejoblíbenější, protože na něj nejvíc přispívají ti, kteří nespoří. „Pochopitelně, je-li něco hodně podporováno, je to oblíbené. Já se nedomnívám, že je to fér vůči ostatním spořicím produktům,“ uvedl. „Takto velká finanční státní podpora není ani v mnohem bohatších okolních zemích,“ dodává hlavní analytik společnosti AWD ČR Tomáš Rampula.

Nezaměstnaní zřejmě dostanou kompenzaci za nevyplacené odstupné

Sněmovna dnes také rozhodla o tom, že úsporná opatření v sociální oblasti budou zřejmě platit i v příštích letech. Chce však, aby stát od příštího roku začal vyplácet kompenzaci lidem bez práce za nevyplacené odstupné či odchodné. Návrh nyní posoudí Senát. Balíček už sněmovna schválila loni ve stavu legislativní nouze. Ústavní soud na návrh opozice však zrušil jeho platnost ke konci letošního roku.

Úřad práce
Zdroj: ISIFA/VLP/František Vlček

Dnes přijatý balíček je téměř totožný s tím, který loni sněmovna přijala ve stavu legislativní nouze. Týká se například vyplácení nemocenské, rodičovského a sociálního příspěvku či příspěvku na péči. Stát díky úsporným opatřením ročně ušetří asi 23,5 miliardy korun.

ČSSD se od koaličního hlasování distancuje

Levici se však balíček nelíbí. Tvrdí, že nejvíce postihne chudší rodiny a mladé lidi, kteří plánují děti. Podle nich jsou opatření namířena protipopulačně, nikoli tak, aby podporovala porodnost. Právě nesouhlas opozice s koaličními návrhy dnes ve sněmovně vyvolal spor o vládních reformách. Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka o připravených změnách prohlásil, že nejsou z reálného světa. Sliboval, že až bude u moci, upraví je. Premiér a předseda ODS Petr Nečas hned nato sociální demokraty obvinil z programu věčného zadlužování a připomínal 13. důchody a zvyšování sociálních dávek.

Poslanci ČSSD
Zdroj: ČT24

„Tato země potřebuje reformy a konsolidovat veřejné finance,“ zdůraznil premiér. Za vlád sociální demokracie byla podle něho drtivá většina tendrů ministerstva obrany bez soutěží, vyšetřují se tehdejší privatizace některých společností. Sobotka pak oponoval tím, že pokládá vládní reformy za experiment za obyvatelích. „Ženete řadu lidí do sociální situace, kde ti lidé pro sebe nevidí žádné východisko, žádnou naději,“ řekl.

Sociální demokracie se proto „distancuje od tohoto rozhodnutí vládní většiny v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Sobotka, když na tiskovou konferenci přišel s transparentem, který hlásal: „Nehlasuji pro reformy, které škodí této zemi“.

Reakce koalice a opozice:

Petr Nečas: „Můžu dnes konstatovat, že se podařilo vládě a vládní koalici dostat přes všechna čtení Poslanecké sněmovny tři zákony, které pomáhají konsolidovat české veřejné finance, to byl základní smysl této mimořádné schůze Poslanecké sněmovny. Chci také jednoznačně vyjádřit své potěšení, že vládní koalice i poslanci vystupovali při všech hlasováních velmi zřetelnou a jasnou většinou.“

Bohuslav Sobotka: „Pokud získáme důvěru občanů tak, abychom ty reformy mohli korigovat, tak platí, že zrušíme rovnou daň a obnovíme daňovou progresi. Platí, že nezachováme jednu sazbu DPH 17,5 procenta, zasadíme se o to, aby tady byla opět snížená sazba DPH zejména pro potraviny, léky, ale také pro knihy. A přirozeně budeme chtít korigovat tu vládní představu o důchodové reformě zejména tak, abychom buď zrušili, nebo oslabili druhý pilíř a vrátili se k větší stabilizaci toho průběžného systému.“