Češi ekonomice nevěří, šetří na potravinách

Praha – Maloobchodní tržby sice i v prvním prázdninovém měsíci klesaly, propad však zpomalily. Oproti loňskému červenci se jejich pokles bez očištění o sezonní vlivy snížil na 1,7 procenta z 3,3 procenta. Za poklesem i nadále stojí nižší prodeje v maloobchodních řetězcích. Mezi spotřebiteli totiž existuje nejistota ohledně vývoje v celé eurozóně. Negativně působí i fiskální restrikce. Svůj podíl má i nižší počet pracovních dní. Statistiku dnes vydal Český statistický úřad.

Nejvýznamněji pokles tržeb ovlivnil prodej potravin. Podle analytika Komerční banky Jiřího Škopa jde o překvapení. „Zrovna potraviny nejsou druh zboží, kde by se dalo dlouhodobě šetřit,“ tvrdí. Lidé nyní podle něj spoří tím způsobem, že nakupují levnější zboží, celkovou spotřebu však neomezují. Dolů tržby táhly i dražší pohonné hmoty a zdravotnické potřeby.

Ne všichni si ale pohoršili. Například prodeje nových aut rostou. Lidé nakupují i oblečení a nestěžují si ani hoteliéři a pořadatelé kulturních akcí. Za dovolenou a za zábavu se v červenci oproti loňskému roku utratilo o 3,5 procenta víc. „Vysvětluji si to především špatným počasím v červenci, kdy lidé začali na poslední chvíli hledat nové zájezdy a upravovat svoje rekreační aktivity,“ vysvětluje ekonom ČSOB Petr Dufek.

„I když částečně jde červencový pokles na vrub nižšímu počtu pracovních dnů, přesto je výsledek velmi slabý. Vychází totiž z nízkého srovnávacího základu a navíc byl červenec docela dobrým měsícem pro prodeje aut,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Dnešní čísla z maloobchodu jasně naznačují, že spotřebitelská poptávka zůstává i nadále slabá. A další měsíce nejspíše žádný obrat k lepšímu nepřinesou.

Miroslav Frayer z Komerční banky:

„Po loňském růstu o 1,2 procenta letos očekáváme zvýšení prodejů o 1,5 procenta. Nejistota ohledně budoucího vývoje je vysoká, když dochází k postupnému ekonomickému ochlazování ve světě.“

Škop je ještě pesimističtější. Pro celý rok odhaduje, že se tržby budou pohybovat okolo nuly. Letos rozhodně nákupům nepomůže snižování reálných příjmů domácností, tvrdí. Lidé žijí v nejistotě, vývoji nepomáhá ani fiskální restrikce nebo škrty v platech ve státním sektoru. „Lidé mají hluboko do kapsy, protože třeba ve veřejném sektoru mzdy docela razantně klesly, asi o osm procent, což je dost, protože tam pracuje celá třetina zaměstnanců,“ tvrdí ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Příští rok navíc bude negativně působit zvýšení daně z přidané hodnoty.

Němečtí spotřebitelé také neutrácí

Podobná situace je i v Německu. Tam překvapivě došlo k největšímu poklesu maloobchodních tržeb za čtyři roky. „Němečtí spotřebitelé jsou také opatrní,“ vysvětluje Škop. Jejich výdaje brzdí „nejistota ohledně dalšího vývoje zejména eurozóny“ a jejích dluhových problémů.

Vydáno pod