Ceny benzinu a nafty pomalu padají

Praha – Ani minulý týden se ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v Česku nezastavily a dál pozvolna klesají. Nejžádanější benzin Natural 95 mohli řidiči koupit o 11 haléřů levněji za 34,29 koruny za litr. Motorová nafta zlevnila o stejnou částku na 33,89 koruny za litr. O dvojnásobek se pak propadla částka placená za benzin Special 91. Motoristi jej pořídili za 33,64 koruny za litr. Levněji jezdili i řidiči na plyn LPG, a to za 16,91 koruny za litr.

Na burze v Rotterdamu ceny pohonných hmot sice rostly a vytvářely tlak na růst cen u tuzemských pump, motoristům ale pomohl pokles distribučních marží a růst kurzu koruny vůči dolaru, tvrdí analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Petr Čermák:

„V následujících dnech bychom se tedy měli dočkat dalšího mírného zlevnění cen pohonných hmot.“

Příčinou nižších cen je podle analytika Jana Šimka ze společnosti Broker Consulting levnější ropa a obavy z budoucího vývoje světové ekonomiky. „Výraznou roli v poklesu cen pohonných hmot sehrála také česká koruna, které se od poloviny července dařilo a posilovala vůči dolaru. Nyní by se ceny měly postupně stabilizovat, další větší poklesy již neočekáváme,“ uvedl Šimek