Ministerstvo podepíše smlouvu na sociální karty do konce září

Praha – Výběr společnosti, která bude zajišťovat distribuci a provoz tzv. sociálních karet pro vydávání dávek, chce ministerstvo práce a sociálních věcí ukončit do konce září. Podle mluvčí resortu Viktorie Plívové je stanoven zatím pevný termín 20. září, do kterého má být znám vítěz tendru a smlouvu s ministerstvem podepíše ještě tento měsíc. V posledním letošním čtvrtletí by se pak systém měl testovat. Drábkův rezort bude vybírat z trojice zájemců - České spořitelny, Komerční banky a spojení ČSOB s Poštovní spořitelnou.

Se zavedením sociálních karet počítá reforma ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), která je nyní ve sněmovně. Plívová už dřív uvedla, že by tak měl resort ročně ušetřit miliardu a měl by mít lepší přehled o vyplácených dávkách a jejich užití. Podle podmínek soutěže by se s kartou měly dát dávky a příspěvky vybírat z příslušných bankomatů, mělo by se s ní dát platit u vybraných prodejců a možný by měl být i převod peněz. Stát za vydání a provozování karet výherci platit nebude. Vítězná banka, která dostane smlouvu na 12 let, získá ale poplatky za „nadstandardní služby“. Mezi ně patří třeba další výbírání z bankomatů, zdarma by mělo být u každé dávky jen jedno.

Projekt sklízel kritiku, a to i v koalici. Diskutovalo se hlavně o tom, zda by používání karet mělo být povinné. Vlnu odporu vyvolala v poslední době zpráva, že by kartu měli mít i senioři a nově by si s ní měli chodit pro důchody jen do bankomatů. Podle Plívové to ale ministerstvo nikdy neplánovalo. Karta by měla sloužit jako identifikační průkaz příjemce dávek. Nahradit by měla také nynější průkazky pro postižené. Podle návrhů změn, které padly v dolní komoře, by ji lidé mohli k platbám a výběru peněz používat jen dobrovolně.