USA nemá žádná nová pracovní místa

Washington – O nová pracovní místa ve Spojených státech je nouze. Američtí zaměstnavatelé v srpnu vlivem propadu hospodářské důvěry přestali najímat nové zaměstnance a ekonomika v celkovém úhrnu žádné nové pracovní místo nevytvořila. Nulový přírůstek počtu pracovních míst byl nejslabším výkonem trhu práce od loňského září. Přitom už předchozí dva měsíce přinesly menší počet pracovních příležitostí, než se původně očekávalo. Míra nezaměstnanosti přesto zůstala na 9,1 procenta.

Dnešní špatné zprávy vytvářejí tlak na prezidenta Baracka Obamu i centrální banku (Fed), aby přijali nové kroky na podporu zaměstnanosti a slábnoucí ekonomiky. Obama se svým plánem veřejnost seznámí příští čtvrtek. Fed pak v srpnu slíbil, že na zářijovém zasedání bude uvažovat o další měnové stimulaci ekonomiky.

Analytici v průměru odhadovali, že v USA přibude 75 tisíc míst. Po čtvrteční slabé zprávě z amerického průmyslu však své předpovědi ještě dodatečně snižovali. Ministerstvo snížilo údaj o počtu nových míst za červen a červenec celkem o 58 tisíc.

Akcie a ropa padají, zlato a frank roste

„Ekonomika se pomalu zastavuje,“ řekl k údajům ekonom newyorské firmy ITG Steve Blitz. Na zprávu reagovaly evropské a americké akciové trhy zesílením poklesu a výrazně se propadly ceny ropy a dalších komodit. Investoři se v obavách z nepříznivého vývoje globální ekonomiky začali opět přesunovat k bezpečným aktivům jako švýcarský frank a americké vládní dluhopisy a zlato, jejichž kurzy a ceny rostly.

Nezaměstnanost v USA
Zdroj: ČT24/U.S.Bureau of Economic Analysis

Podle ekonomů omezili zaměstnavatelé najímání pod vlivem zhoršení situace na finančních trzích, které v první polovině srpna stíhaly prudké otřesy. Akciové burzy tehdy reagovaly propady na eskalaci dluhové krize v Evropě, politické boje o americký státní dluh a snížení nejvyššího amerického úvěrového ratingu AAA.

Vyhlídky do budoucna však podle ekonomů nejsou až tak chmurné. Firmy totiž nezvyšují tempo propouštění. Také relativně silné spotřební výdaje spolu s letním oživením průmyslové výroby signalizují, že Spojeným státům zatím návrat do ekonomické recese zřejmě nehrozí. „Propad ekonomiky nečekám, spíše bloumání a vrávorání,“ řekl Patrick O˙Keefe z účetní firmy J.H. Cohn. Jiní však upozorňují, že ekonomika je nyní tak slabá, že do záporných čísel ji může postrčit jakýkoli nový otřes.