Rusko zavádí nové zákony proti podvodným taxikářům

Moskva - Taxikáři v Rusku se rozhodli kvůli nesouhlasu s novými zákony, kterého upravují jejich podnikání. Od 1. září totiž začaly platit nové regule, které mají zamezit černé ekonomice. Podle vlády je totiž jen v Moskvě více než 40 tisíc nelegálních taxíkářů. Ti můžou vydělat v přepočtu až 576 milionů korun ročně bez jakéhokoliv zdanění. Vláda tak chce podobnému ulévání peněz předejít.

Nejvíce podvodníků mezi samotnými taxikáři se typicky vyskytuje na místech s vysokou koncentrací lidí. Mnozí s postojem vlády nesouhlasí, ti čestnější zase v účinnost nových nařízení příliš nevěří. „Kolem letiště je spoustu nelegálních taxíků stejně jako v minulých dnech. Nic se zatím nezměnilo,“ uvedl Nikolai Samsonov.

Nový zákon mimo jiné požaduje jednotné označení na vozidlech taxi služby. Ta mají nově mít oranžové světlo na střeše, kostkovaný pruh na boku, a musí navíc dvakrát ročně projít technickou prohlídkou. Licence dostanou jen ti, kteří mají pětiletou řidičskou zkušenost. Každý podnikatel musí mít vlastní automobil, což se nelíbí oficiálním taxikářům, kterých je v Moskvě víc než 9 tisíc. Řada z nich má auto jen vypůjčené. „Asi změním práci. A myslím si, že i ostatní taxikáři budou zákony odcházet,“ tvrdí rezignovaně jeden z taxikářů.

Vláda zpřísnila i kontroly na silnicích. Kromě běžných prohlídek bude mít policie skryté členy i mezi pasažéry. Černé řidiče tak chtějí chytit přímo při činu.

Vydáno pod