Zprávy z trhu práce poslaly americké akcie dolů

New York - Americké akciové trhy zakončily týden dalším výrazným poklesem a jejich hlavní indexy se propadly o více než dvě procenta. Investoři reagovali novým výprodejem akcií na zprávu o propadu amerického trhu práce do stagnace, která zintenzivnila obavy o další vývoj ekonomiky. Nová vlna útěku investorů od rizikových k bezpečným aktivům se projevila na devizovém trhu poklesem dolaru a eura a výrazným vzestupem švýcarského franku

Dow Jonesův index v závěru klesl o 2,20 procenta na 11.240,41 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 ztratil 2,5 procenta a index technologického trhu Nasdaq se propadl o 2,58 procenta na 2480,33 bodu. Za celý týden Dow Jones kvůli dnešnímu propadu ztratil 0,4 procenta a Nasdaq Composite Index zůstal beze změny.

Akcie po čtyřdenní růstové šňůře výrazně klesly už ve čtvrtek v odpovědi na zpomalení růstového tempa v americkém průmyslu a dnes trh zažil další zklamání v podobě zastavení amerického trhu práce. Ten minulý měsíc nevytvořil v konečném součtu žádné nové pracovní místo, což byl nejslabší výsledek za téměř rok. Analytici čekali v průměru růst o 75 000 míst.

Zpráva vyvinula zvýšený tlak na americkou centrální banku (Fed), aby tento měsíc zvážila další kroky na podporu ekonomiky. Americké akcie sice měly v minulých dnech po slabších datech tendenci získávat, protože horší ekonomika zvyšovala naděje na zásah. Nyní se však vůči účinnosti kroků Fedu rozhostila spíše skepse.

Německá burza
Zdroj: ČTK/AP Photo/Michael Probst

Fred Dickson, D.A. Davidson & Co 

„Trh si uvědomuje, že nezaměstnanost je velký problém a že dokud se federální vláda neprobere, neuvědomí si, kde jsou úzká hrdla a nenavrhne program, který je bude odstraňovat, žádný velký pokrok nenastane.“

Nejvíce oslabovaly akcie bank. Ty reagovaly na zprávu, že Federální agentura pro financování bydlení připravuje žalobu proti více než desítce velkých bank za to, že zkreslovaly informace o kvalitě hypoték převáděných na cenné papíry a prodávaných v době realitní bubliny. Mezi žalovanými bankami jsou mimo jiné Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, jejichž akcie klesly o zhruba čtyři až šest procent.

Dolar oproti euru stoupal

Dolar reagoval na zprávu o nulovém přírůstku zaměstnanosti v americké ekonomice oslabením ke švýcarskému franku a japonskému jenu, proti euru však získal. Evropská měna se v nové vlně útěku investorů od rizikových aktiv dál propadala.

Padělky eurových a dolarových bankovek
Zdroj: ČT24

Dolar vůči švýcarskému franku ke konci newyorského obchodování klesl o 1,1 procenta na 0,7865 CHF a vůči jenu klesl o 0,2 procenta na 76,78 JPY. Proti euru americká měna vystoupila o 0,4 procenta na třítýdenní maximum 1,4208 USD.

Euro ke švýcarské měně kleslo o 1,5 procenta na 1,1174 CHF a za celý týden ztratilo téměř pět procent. Vedle švýcarského franku se investoři přesouvali ke zlatu a státním dluhopisům USA a Německa; spolu s akciemi zažíval výprodej trh komodit v čele s ropou.

Vydáno pod