Schwarzenberg podpořil Kalouska s prodejem povolenek

Praha - Ministr zahraničí a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg už v rozpočtu počítá s několika miliardovou částkou, která by měla přibýt díky prodeji emisních povolenek. S návrhem, aby jejich část nebyla rozdávaná firmám zdarma, přišel ministr financí Miroslav Kalousek. Pokud to zbylé dvě koaliční strany - Věci veřejné a ODS - nepodpoří, bude Schwarzenberg požadovat, aby peníze do rozpočtu sehnaly samy, řekl ministr v dnešních Otázkách Václava Moravce.

Schwarzenberg: „To bude automatická otázka. Tak, pánové, když je tohle váš názor. Zavázali jste se mít deficit v rozpočtu jenom v té a v té výšce, tak teď jste k tomu přidali 46 miliard. Tak přineste je z nebe, nebo to máte ve vestičce, nebo jak to pokryjeme.“

Ministr financí Miroslav Kalousek nesouhlasí s 46miliardovým výpadkem příjmů rozpočtu. Energetické společnosti by tak podle něj měly povolenky alespoň zdanit. I přesto, že 32procentní daň na poukázky umožňující vypouštění škodlivin do ovzduší měla napřesrok skončit.

S odkazem na dokumenty, které mají Hospodářské noviny k dispozici, Kalousek v rámci připomínkového řízení mezi ministerstvy napsal, že „zásadně nesouhlasí“ s tím, aby byly firmám povolenky bezplatně přiděleny. Podle něj je třeba myslet na příjmy rozpočtu, a najít tak kompromis mezi potřebami energetických firem a státu. 

Podle listu by Kalousek raději povolenky, které umožňují podnikům vypouštět skleníkové plyny, firmám prodal a získal tak dodatečné příjmy do rozpočtu. Až polovinu z prodaných povolenek si může stát nárokovat jako jeho součást. Zbytek musí použít ministerstvo životního prostředí (MŽP) na snižování emisí.