Slovenská úvěrová banka je nejbezpečnější v regionu

New York / Praha - Slovenský finanční ústav Všeobecná úvěrová banka (VÚB) se stal vítězem v žebříčku nejbezpečnějších bank za rok 2011. A to v regionu střední a východní Evropy. Žebříček pravidelně sestavuje prestižní americký časopis Global Finance. Na druhé místo tak odsunul loňského vítěze, kterým byla Česká spořitelna. Komerční banka spadla ze druhého na třetí místo.

V celkovém hodnocení největších světových bank zvítězila německá KfW, na druhém místě je francouzská banka Caisse des Dépôts et Consignations (CDC). Třetí nejbezpečnější bankou v globálním žebříčku je nizozemská Bank Nederlandse Gemeenten (BNG). „Jsme velmi potěšeni tímto oceněním, které potvrzuje vynikající pozici, sílu a stabilitu Komerční banky,“ uvedl generální ředitel KB Henri Bonnet. „Komerční banka je dobře připravena na budoucí výzvy,“ dodal.

Rozhovor s Jaroslavem Brychtou (zdroj: ČT24)

„České banky se v minulých letech chovaly velmi obezřetně. Nepouštěly se do žádných speciálních operací, do žádných rizikovějších investic nebo derivátových transakcí. V současné době jsou banky v Česku v dobrém stavu,“ podotkl analytik Jaroslav Brychta.

Hlavním kritériem hodnocení byl rating dlouhodobých závazků, který bankám připisují mezinárodní ratingové agentury Standard & Poor's, Moody's Investors Service a Fitch Ratings. Podstatnou roli hrála i velikost bank, a to podle celkového objemu aktiv.

Nejbezpečnější banky světa v žebříčku Global Finance:

    1. KfW (Německo)
    2. Caisse des Dépôts et Consignations (CDC) (Francie)
    3. Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) (Nizozemsko)
    4. Zürcher Kantonalbank (Švýcarsko)
    5. Landwirtschaftliche Rentenbank (Německo)
    6. Rabobank Group (Nizozemsko)
    7. Landeskreditbank Baden-Württemberg Förderbank (Německo) 
    7. Nederlandse Waterschapsbank (Nizozemsko)
    8. Banque et Caisse d'Épargne de l'État (Lucembursko)
    9. NRW Bank (Německo)
    10. Banco Santander (Španělsko)

Vydáno pod