Trichet: Eurozóna by měla mít možnost centrálně rozhodovat

Paříž – Prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claud Trichet je toho názoru, že by eurozóna mohla centrálně zasahovat do případných budoucích reforem. Týkalo by se to rozhodnutí, které by v budoucnu členské země neumožnily schválit a na kterých by zároveň záležela stabilita celé eurozóny. Trichet tak naznačil, že její budoucnost závisí na užší spolupráci a hlubší integraci.

„Myslím, že jednoho dne budou mít Evropané konfederaci,“ řekl Trichet na konferenci v Paříži. „Je možné si představit federální vládu,“ dodal. Podle něj by měl fungovat mechanismus, aby jednotlivé země mohly být ke schválení určitých opatření donuceny. Trichet rovněž řekl, že finanční sektor by měl být oddělen od rizika, které pro něj představuje dluhová krize v eurozóně. Ta je podle něj globální dluhovou krizí zasažena obzvlášť tvrdě. Je také nutné, aby Evropa okamžitě zavedla opatření, na nichž se dohodla na červencovém summitu v Bruselu.

„Je jasné, že musí být okamžitě a úplně zavedena všechna rozhodnutí, jak se na nich dohodli šéfové států a vlád,“ řekl Trichet. Lídři eurozóny se v červenci na summitu v Bruselu dohodli na druhém záchranném úvěru pro Řecko a na posílení záchranných mechanismů. Prezident Evropské centrální banky dodal, že s reformou finančního sektoru je Evropa teprve na půli cesty. Křehký stav sektoru by měl podle něj Evropu přinutit k důležitějším reformám, které by zajistily větší stabilitu.