Sociální karty znemožní příjemcům dávek nakupovat cigarety a alkohol

Praha – Ministerstvo práce a sociálních věcí dnes otevřelo obálky s nabídkami na provozování sociálních karet, tedy nového způsobu výplaty sociálních dávek. Nabídky přišly tři – od České spořitelny, Komerční banky a spojení ČSOB s Poštovní spořitelnou. Vítěz tendru dodá státu platební karty, přes které potečou od státu peníze nejen sociálně slabým, ale také například důchodcům nebo příjemcům přídavku na dítě. Zatímco například důchodci ale nebudou mít povinnost platit sociální kartou v obchodech, příjemci dávek pomoci v hmotné nouzi tuto povinnost mít budou. Stát tak chce kontrolovat, zda sociálně slabí nenakupují za peníze od státu cigarety a alkohol.

Sociální kartu by měl v budoucnu od státu dostat každý sociálně slabý. Kromě platebních funkcí bude totiž sloužit také k identifikaci příjemce dávek a měly by na ni být navázány i další služby, které však ministerstvo upřesní až po rozhodnutí o vítězi tendru. Využívat platební funkce karty ale bude povinností jen pro některé – pro příjemce dávek pomoci v hmotné nouzi, tedy občany, kteří pobírají příspěvek na živobytí, doplatek na bydlení nebo mimořádnou okamžitou pomoc.

Povinnost platit sociální kartou má zabránit zneužívání dávek na nákup alkoholu a cigaret. „Vyloučíme z řad možných akceptantů ty terminály, které jsou například v hernách nebo barech. Druhý způsob, na kterém pracujeme s ministerstvem financí, se týká kontroly prostřednictvím tzv. elektronických daňových dokladů,“ vysvětlil náměstek ministra práce a sociálních věcí Vladimír Šiška. „To, co nás zajímá, je, zda si člověk nekupuje alkohol nebo cigarety, tedy věci, které se neslučují se sociální pomocí státu, tak to je zboží, které je opatřeno spotřební daní, a my podle tohoto identifikátoru jsme schopni toto zboží kontrolovat,“ rozvedl dále princip, na kterém bude kontrola založena.

Rozhovor s Vladimírem Šiškou (zdroj: ČT24)

Podobný způsob výplaty sociálních dávek, jako budou české sociální karty, už řadu let funguje například ve Spojených státech nebo Itálii. Na spuštění sociálních karet pracuje také Slovensko, kde ovšem nový systém narazil na odpor sociálně slabých, zejména z řad romských obyvatel. Vítěz českého tendru bude podle ministerstva práce a sociálních věcí znám do 20. září.