Burzovní obchodování v Praze dnes nabralo 2hodinové zpoždění

Praha – Kvůli technickým problémům se dnešní obchodování na pražské burze pozdrželo o více než dvě hodiny. Místo v tradičních 9:15 mohli investoři začít obchodovat až v 11:35. „V tuto chvíli bych to specifikoval jenom rámcově, že šlo o problémy způsobené nějakou archivací dat a noční údržbou dat jako takovou,“ vyjádřil se k situaci zástupce generálního ředitele pražské burzy Jiří Opletal.

Nejprve slíbili šéfové burzy, že se obchodování otevře v 10:15. Poté si mysleli, že stihnou závadu odstranit v 10:35. Nakonec se začalo obchodovat až po půl dvanácté. „Šlo o dva aspekty. První byl, že se na technické problémy přišlo před samotným obchodováním, to si myslím, že celou situaci poměrně ulehčilo. Druhý aspekt byl, že se nejednalo o ten core obchodní systém, ale jednalo se vlastně o nástavbu toho obchodního systému, v podstatě o samotnou distribuci dat. V prvé řadě jsme měli za to, že se podaří tu distribuci dat sladit tak, aby fungovala během jedné hodiny, i s tím, aby naši členové měli dost času zkontrolovat stav objednávek. Nicméně ne všichni členové během té hodiny byli schopni začít obchodovat, takže jsme se rozhodli prodloužit tu lhůtu o další hodinu,“ vysvětluje Opletal.

K pozastavení obchodování na pražské burze došlo už před čtyřmi lety. Podle Opletala šlo však tehdy o zcela jiný problém. Ani zmíněné dva excesy však nezvrátí Opletalův názor, že pražská burza patří mezi „ty lepší, technicky stabilnější obchodní systémy“.

Rozhovor s Jiřím Opletalem (zdroj: ČT24)

Jiří Opletal:

„Rozhodně předpokládáme, že ta situace, která nastala dneska, se opakovat rozhodně nebude.“

K ohromným škodám naštěstí nedošlo. Podle Opletala bylo pozitivní, že došlo k problémům na začátku obchodování, kdy ještě nikdo nebyl v systému. Investoři tak měli dost času, aby své objednávky případně do systému vložili. Daleko horší by bylo, kdyby výpadek nastal v průběhu nebo na konci obchodování.