Čína a Rusko se zajímají o severokorejské přístavy

Pchjongjang - Zaostalá Severní Korea láká do země nové investory. Chce totiž modernizovat ekonomickou zónu Radžin-Sonbong u hranic s Čínou a Ruskem. Obě velmoci se zajímají hlavně o její přístavy. Pchjongjang prý jedná i s Thajci a Švýcary. Přístavy v Radžin-Sonbongu v zimě nezamrzají a jsou levnější než v Rusku i Číně, jenže jsou zastaralé. Obě země by tak mohly otevřít nové obchodní cesty pro převoz surovin a zboží z Asie do Evropy. To je pro ně zajímavá příležitost.

„Obnova celé zóny může mnoha zemím pomoci. Ve spolupráci s Ruskem a Čínou se zaměřujeme hlavně na tranzitní přepravu, ale i na rozvoj turistického ruchu,“ podotkl náměstek starosty města Radžin Hwang Čol-Nam.

Zóna o rozloze kolem sedmi set padesáti kilometrů čtverečních se otevřela zahraničnímu kapitálu už v roce 1991. Po mnoho let ale bez odezvy. Důvodem byla i nedostatečná infrastruktura. Taky proto se Rusové v roce 2008 zapojili do budování železnice, kterou na svém území propojí se svou tratí.

Reportáž Petry Pakostové (zdroj: ČT24)

Celý projekt by se měl dokončit v roce 2012. Ten byl severokorejským režimem vyhlášen rokem prosperity a síly. Země má být od tohoto roku soběstačná. Sté výročí narození totiž slaví první severokorejský vůdce Kim Ir Sen, moc má navíc převzít jeho vnuk Kim Čong Un.