Začaly se razit obří investiční medaile ze stříbra

Jablonec nad Nisou - Česká mincovna začala dnes v Jablonci nad Nisou razit obří investiční medaile ze stříbra. Váží buď jeden kilogram, nebo půl kilogramu a mají v průměru 90 milimetrů. V historii mincovny jde zatím o největší ražbu. Ještě v červnu předpokládala firma, že je investorům nabídne za 35 tisíc korun, vzhledem k vývoji cen drahých kovů na světových trzích se ale kilogramová medaile bude prodávat za 50 tisíc. Půlkilogramová pak za osmadvacet a třicet tisíc korun. Informoval o tom ředitel mincovny Radek Šulta.

Veřejnost si bude moci unikátní stříbrné medaile prohlédnout na 14. ročníku veletrhu Sběratel, který ve čtvrtek začne v Pražském veletržním areálu Letňany. Svou premiéru tam bude mít i první mincovní dopis v Česku, který je unikátním spojením filatelie a numismatiky. Mincovna ho u příležitosti veletrhu emituje v nákladu 500 kusů. Medaile, která bude do dopisu zatavena, má tvar poštovní známky.

Mincovna dnes začala razit také platinové medaile o hmotnosti půl kilogramu, které tradičně zdobí motivy významných sakrálních staveb v zemi. Ta letošní je věnována katedrále na Velehradě. Mincovna razí pro investory sto těchto medailí. Hodnota platinové medaile je ale podstatně vyšší než té stříbrné. Je totiž na úrovni zlata, prodávat se proto bude zhruba za 800 tisíc korun. Pro srovnání tu loňskou s chrámem sv. Barbory v Kutné Hoře mohli investoři koupit o 30 tisíc korun levněji.

Mincovna má s ražbou medailí dlouholeté zkušenosti

S ražbou obřích investičních medailí mají v Jablonci dlouholeté zkušenosti. Výroba stříbrných medailí je ale na hranici výrobních možností mincovny, větší medaili už v Jablonci se současným vybavením vyrobit nedokážou. První medaili tam razili ze zlata v roce 2005 u příležitosti prvního výročí vstupu Česka do Evropské unie.

Investiční medaile jsou zatížené DPH, proto vzhledem k rekordním cenám zlata na trhu roste letos podle Šulty hlavně zájem o investice do zlatých slitků, které daní zatížené nejsou. „Za poslední měsíc jsme prodali zlato za více než 200 milionů korun,“ dodal Šulta. Ne všichni investoři ale mají podle něj zájem o „nevzhledné slitky“, mincovna proto chystá už na podzim ražbu vlastních investičních mincí, které rovněž nejsou zatíženy daní.

Česká mincovna je poslední firmou sklářského a bižuterního gigantu Jablonex Group, která po jeho rozpadu zůstala v Jablonci v provozu. Od loňského dubna má mincovna nového vlastníka, kterým je společnost Monetica.