Zoellick: Svět v nebezpečném období evropského chaosu

Washington/Ženeva - Rizika pro globální ekonomiku se zvyšují a jsou stále více závislá na správných rozhodnutích evropských lídrů. V dnešním rozhovoru pro server Bloomberg to uvedl šéf světové banky Robert Zoellick. „Dostáváme se do nebezpečného období. Zatímco se Spojené státy návratu recese s největší pravděpodobností vyhnou, eurozóna čelí obzvláště citlivé době,“ řekl Zoellick v dneším rozhovoru pro Bloomberg Television. S tím souhlasí i Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD). Dnes přišla s kontroverzním názorem. Vládní úspory prý vedou svět do katastrofy. Konkrétně Evropě doporučuje podpořit zpomalující ekonomiku opětovným růstem výdajů a zvyšováním mezd, tedy přesný opak toho, o co se nyní vlády většiny vyspělých zemí pod tlakem těžkých dluhů snaží.

Zoellickův komentář přispěl k již tak silnému tlaku na evropské úředníky, kteří se snaží čelit krizi státního dluhu. Ten v současnosti hrozí Itálii, jejíž hodnota státních dluhopisů klesá už rekordních 11 dní v kuse. Finsko má pro změnu zaděláno na rozkol mezi politickými činiteli tím, že usiluje o zajištění další půjčky Řecku, prvnímu ze tří států eurozóny, který dostal záchranný balíček. 

„Věřím, že Spojené státy budou postupně růst, rozhodně nevěřím, že se znovu dostanou do recese, ovšem tyto věci je velmi těžké předpovědět, vzhledem k nejistým událostem v Evropě, které se obloukem vracejí do USA,“ řekl Zoellick. Výkonnost eurozóny závisí na politických rozhodnutích, upozornil. 

Eurozóna
Zdroj: ČT24

Obavy, že globální ekonomika spadne do další krize, se v posledních týdnech zvýšily. „Pravděpodobnost, že se recese do eurozóny vrátí, se zvýšila na 50 procent. Evropa by tím stáhla dolů zbytek světové ekonomiky,“ myslí si Mohamed El-Erian, generální ředitel společnosti Pacific Investment Management.

USA a evropské ekonomiky jsou v útlumu a slabší globální růst bude mít vliv i na Asii, předpověděl dnes na konferenci singapurský ministr financí Tharman Shanmugaratnam. „Růst v USA a v Evropě může být maximálně jednoprocentní. Firmy se drží zpátky a výdaje spotřebitelů na celém světě čelí ztrátě důvěry,“ řekl novinářům později.

Lepší cesta

„V současné době si státy uvědomují, že úsporná opatření způsobují pomalejší růst, a tak se mohou dostat do klesající spirály. Irsko, Lotyšsko a Pobaltí se snad vydají lepší cestou,“ řekl Zoellick. „Španělsko přijalo mnoho důležitých rozhodnutí a v Itálii by měla po současných jednáních nastat zdravá situace,“ dodal.

Prezident Barack Obama na základě Zoellickových komentářů oznámil, že výdaje na obnovu národní infrastruktury jsou klíčovou součástí jeho plánu, jak znovu nastartovat ekonomiku a zvýšit její příjmy. Řekl, že ve svém projevu v Kongresu 8. září představí nové návrhy, které předtím měly podporu z obou stran. Republikáni ovšem oznámili odpor vůči novým výdajům, které by zvýšily deficit federálního rozpočtu.

Vládní úspory vedou svět do katastrofy

Za pravdu dává Obamovi i Zoellickovi výroční zpráva UNCTADu, která tvrdí, že politika úspor a snižování rozpočtových deficitů v Evropě a Spojených státech motivovaná snahou vyhovět finančním trhům vede svět ke katastrofě. Dluhovou krizí v eurozóně, kde není možné devalvovat měny zadlužených zemí, je podle UNCTAD nutné řešit finančními transfery a zejména zvyšováním mezd ve zdravých zemích v čele s Německem. Organizace rovněž volá po přísné regulaci finančních trhů, které prý zavinily nynější krizi, doporučuje zavést systém řízených kurzů měn a skoncovat s myšlením orientovaným na trhy.

Hlavní autor zprávy Heiner Flassbeck:

„Jelikož jsou všude úrokové sazby na nule a vlády se drží politiky nejen držet deficity na dosavadní úrovni, ale ještě je snižovat a krátit veřejné výdaje, skončí to permanentní recesí.“

Eura
Zdroj: Martin Lee/Isifa/Rex Features

Zpráva dává vinu za nynější situaci deregulaci finančních trhů, která zvýšila destabilizující moc spekulantů s jejich „stádní mentalitou“ a umožnila přílišnou koncentraci bankovních aktivit. UNCTAD v této souvislosti také ostře kritizuje vlády za to, jak podléhají trhům, aby dostaly lepší rating.