Čtvrtmiliardová pokuta pro RWE opět ve hře

Brno – Plynárenské RWE Transgas opět hrozí vysoká pokuta. Nejvyšší správní soud dnes totiž zrušil rozsudek Krajského soudu v Brně z října 2009, který firmu povinnosti zaplatit 240 milionů korun zprostil. Původně RWE pokutu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) za možné zneužití dominance.

Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Brně již podruhé. Původně soud s RWE Transgas souhlasil v tom, že není přesně vymezen relevantní trh, na kterém se firma pohybuje. Otázkou bylo, zda území tohoto trhu je stejné jako území Česka, nebo je územně větší. ÚOHS se měl podle krajského soudu zabývat vymezením tohoto trhu a zda na něm firma zaujímá dominantní postavení. Úřad však namísto nového rozhodnutí podal kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu, který rozsudek nižší soudní instance zrušil.  

Mluvčí RWE Martin Chalupský:

„Rozhodnutí Nejvyššího správního soudu jsme zatím neobdrželi. Ve chvíli, kdy jej získáme, tak jej podrobí naši právní experti analýze a navrhnou další postup.“

Společnost RWE dostala pokutu za územní omezování distribučních společností mimo svou vlastní síť. V době údajného porušení zákona měla firma na českém trhu s plynem víc než 80procentní podíl. Chování RWE mohlo podle antimonopolního úřadu poškodit konečné zákazníky. Původně tak úřad firmě udělil pokutu 370 milionů, následně ji ale snížil na 240 milionů. Pokuta byla v té době jednou z nejvyšších, které úřad udělil.

Podle původních verdiktů antimonopolního úřadu firma zneužila dominanci v rámci evropského práva i podle práva českého. Krajský soud s tím však nesouhlasil, proto pokutu zrušil. Nejvyšší správní soud byl ale jiného názoru a naopak potvrdil, že takto postupovat lze.

Vydáno pod