Zabrzdí opět Slovensko dění v eurozóně? Komise to nedovolí

Brusel – Evropská komise si nyní nepřeje nic jiného než rychlé schválení dohod z mimořádného summitu eurozóny, které se týkají zvýšení pravomocí záchranného fondu pro tento blok. Slovensko chce ale dohody schvalovat až jako poslední. To se však nelíbí mluvčímu komise Amadeovi Altafajovi. Dnes proto uvedl, že co nejrychlejší schválení dohod je i v zájmu Slováků. Šéf koaličních liberálů a předseda slovenského parlamentu Richard Sulík však nejspíš tlaku nepodlehne. Už dříve uvedl, že Slovensko bude dohody schvalovat nejdříve v prosinci.

Altafaj dnes připomněl, že je rychlá ratifikace naprosto nezbytná k tomu, aby eurozóna opět získala důvěru. Eurozóna se na summitu mimo jiné shodla, že by záchranný fond mohl na sekundárních trzích nakupovat dluhopisy nebo by mohl umožnit rekapitalizaci bank.

Amadeo Altafaj o postoji Slovenska:   

„Pokud vím, zatím nebylo o datu pro hlasování rozhodnuto.“

S vyjádřením Sulíka navíc koliduje postoj ministra financí Ivana Mikloše. Ten se nedávno postavil proti opožďování hlasování o nových pravomocech fondu. Odkládání hlasování do prosince by „v současných podmínkách bylo kontraproduktivní“, tvrdí Mikloš. Slovenský ministr financí rovněž podotkl, že dobrá řešení se vyčerpala a nyní je třeba si zvolit menší zlo, aby bylo možné se vyhnout neřízenému a turbulentnímu pádu do celoevropské, či dokonce globální recese.