Třetina Čechů nevěří finančním poradcům

Praha – Finanční poradci a poradenské společnosti nejsou pro Čechy důvěryhodní. Více než třetina lidí je totiž charakterizuje jako nedůvěryhodné a za jejich služby by v žádném případě neplatila. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který letos v srpnu uskutečnila agentura SANEP mezi skoro čtyřmi tisícovkami respondentů ve věku 25 až 55 let.

Čtvrtině dotázaných připadá investice do rady finančního poradce neefektivní. Téměř třetina se raději obrátí pro radu na pracovníky specializovaných institucí, tedy bank, spořitelen či realitních kanceláří. Důvěra v prodejce finančních produktů je tedy vyšší než důvěra v odborné poradce.

Výkonný ředitel poradenské společnosti Stone & belter Mojmír Urbánek:

„Hlavní problém vidím v tom, že nyní se role takzvaných finančních poradců čím dál více přibližuje roli prodejců konkrétních produktů. Dnes ve většině společností poradci neposkytují objektivní rady a neřídí se potřebami klienta. Řídí se spíše výší provizí. Dokud se tento systém nezmění, důvěra lidí v tento obor nemůže vzrůst.“    

Nejvíce naopak Češi na službách poradenských společností oceňují osobní přístup ke klientům. Uvedlo to více než 43 procent respondentů. Lidem dále záleží na odbornosti poradců, které firma zaměstnává a jejich prestiž v oboru. Toto kritérium jako důležité uvedla více než osmina dotázaných.

Třetina lidí by si nenechala poradit v konkrétní otázce. Měli by však zájem o správu komplexního portfolia, tedy nejen financí, ale i investic, realit a daní.

Vydáno pod