Letošní žně se vydařily, radují se zemědělci

Praha – Letošní žně pomalu končí. Zemědělcům už zbývá sklidit jen poslední stovky hektarů polí. Úroda obilovin je bezmála o pětinu vyšší než definitivní sklizeň loni. Šéf agrární komory Jan Veleba je s výsledkem nadmíru spokojený. Letošní sklizeň označil za jednu z nejlepších za posledních dvacet let. Celkové výnosy jsou navíc vyšší, než kolik činily dosavadní odhady.

Zemědělci již sklidili 1,35 milionu hektarů polí. Zbývá tak sklidit již poslední čtyři tisíce hektarů. Na sýpkách už je složeno přes sedm milionů tun obilí. U řepky čeká na posekání téměř tisíc a půl hektaru. Pod střechou mají zemědělci 1,1 milionu tun této olejniny, o sedm procent více než před rokem.

Veleba letošek považuje za jeden z nejúspěšnějších za poslední dvacetiletí. Zemědělci podle něj za svou produkci letos určitě utrží více než před rokem. Začátek letošních žní přitom stejně jako loni komplikovalo deštivé počasí. V průběhu srpna se však výrazně zlepšilo a s ním i podmínky pro polní práce.

Jan Veleba:

„Platí to pro obilí, pro brambory, pro chmel, pravděpodobně to bude platit pro kukuřici, cukrovou řepu i slunečnici či pícniny. Ten rok byl zkrátka mimořádně dobrý.“

Výnos na jeden hektar u dosud sklizených obilovin v průměru činí téměř 5,5 tuny. Loni to přitom bylo téměř o tunu méně. Také u řepky je dosavadní průměrný výnos tři tuny z hektaru meziročně vyšší, loni to bylo 2,83 tuny. U nejrozšířenější domácí obiloviny, ozimé pšenice, dosahuje hektarový výnos 4,7 milionu hektarů, což je jen o 0,1 tuny méně než v roce 2004. Tehdejší sklizeň obilí přitom byla druhá nejvyšší v historii země.

310811
Zdroj: ČT24

Letos se vyvezou až tři miliony tun obilí

V důsledku klesajících stavů hospodářských zvířat, pro něž je obilí významnou krmnou plodinou, vznikají v posledních letech v Česku jeho každoroční přebytky a nemalá část komodity se ze země vyváží. Veleba odhaduje, že z letošní sklizně by mohly být ze země vyvezeny rekordní téměř tři miliony tun obilí.