Počet veřejných dražeb v Česku letos překoná rekordy

Praha - Počet uskutečněných veřejných dražeb v letošním roce zřejmě překoná rekord. Číslo se má vyšplhat na pětileté maximum. Společnost Naxos, která je největším tuzemským dražebníkem, odhaduje, že počet dražeb dosáhne na konci letošního roku více než tří tisíc, což se naposledy v Česku podařilo v roce 2006. Roste také počet případů, kdy se draží majetek nedobrovolně. Podle aukčních a realitních agentur jsou však počty nedobrovolných dražeb na vrcholu. V příštích letech by jich s ustupující ekonomickou krizí mělo ubývat.

Jen od počátku roku do konce prázdnin se v tuzemsku uskutečnilo 2 311 dražeb, z toho půl tisíce nedobrovolných. Loni to přitom za stejné období bylo o pět set dražeb méně. Majitelé totiž často nejsou schopni splácet svůj majetek. „Místo toho, aby se obrátili na banku, a pokusili si domluvit rozložení splátek, přestanou platit pojištění, daně a v tomto okamžiku se vlastně vydali na cestu do pekel, protože se státem se o těchto věcech vyjednávat nedá,“ tvrdí ředitel aukční a realitní agentury Gavlas Ivo Gavlas.

Tajemník Asociace realitních kanceláří ČR Jan Borůvka:

"Nedobrovolných dražeb bude přibývat, ale nemyslím si, že jich bude přibývat tak horentně, aby z toho vznikla realitní krize. V tom smyslu, že by padly ceny nemovitostí.

V letošním roce má na počtu dražeb výrazný podíl majetek Lesů České republiky, které tímto způsobem zpeněžují stovky svých menších nemovitostí. „Nemovitostí do jednoho milionu korun je padesát procent z dražených nemovitostí,“ dodává Gavlas.

Nedobrovolné dražby se množí

Čísla podle obchodního ředitele Naxosu Libora Nevšímala také táhnou nahoru nedobrovolné dražby. Jejich předmětem jsou menší nemovitosti patřící zpravidla lidem, kteří nesplácejí hypotéky a spotřebitelské úvěry. Naopak pokles zaznamenává především kvůli velkému množství malých dražeb celkový dosažený objem v korunách. Loni to bylo do konce srpna více než 2,035 miliardy korun, za stejné období je to letos o třicet milionů méně. „S největší pravděpodobností bude tento objem na konci roku přibližně stejný jako loňských zhruba tři a půl miliardy korun,“ dodal však Nevšímal.  

Libor Nevšímal:

„Loni jsme odhadli, že jejich počet se bude letos blížit tisícovce. Předpokládáme, že tento odhad bude naplněn.“   

Výrazné zastoupení mají letos na dražbách rezidenční nemovitosti, především rodinné či bytové domy. „Z komerčních nemovitostí jsou často předmětem dražby výrobní nebo výrobně skladové areály nepřesahující hodnotu 30 až 40 milionů korun,“ uvedl Nevšímal.

Zbylé měsíce budou podle Naxosu tradičně výrazně silnější proti ostatním měsícům. Chystá se mimo jiné dražba rozsáhlého logistického a průmyslového areálu v pražských Vysočanech či areálu někdejšího Montasu Hradec Králové. Mezi dalšími dražbami budou i developerské projekty v různém stádiu dokončení ve třech různých lokalitách.