Nejkonkurenceschopnější zemí zůstává Švýcarsko, ČR klesla

Bratislava – V žebříčku konkurenceschopnosti zemí, který sestavuje Světové ekonomické fórum, nadále vede Švýcarsko. Na druhou pozici se dostal Singapur, který za sebe odsunul Švédsko. Česká republika si oproti loňsku pohoršila o dvě místa na 38. příčku, Slovensko se propadlo na 69. místo z 60. pozice v minulém roce.

Navzdory horšímu hodnocení si Česko udrželo nejlepší postavení ze států Visegrádské čtyřky. Polsko si proti loňsku pohoršilo o dvě příčky na 41. pozici, Maďarsko v žebříčku stouplo o čtyři místa na 48. příčku. 

Nejnovější zpráva potvrdila pokračující pokles hodnocení konkurenceschopnosti Spojených států, které spadly o jednu pozici na páté místo. „Vedle zvyšující se makroekonomické nestability znepokojují podnikatele některé prvky v systému veřejných institucí, jako například nízká důvěra veřejnosti vůči politikům a problémy s efektivností veřejných výdajů,“ uvádí zpráva. 

V první desítce nejlépe hodnocených zemí z hlediska konkurenceschopnosti si polepšilo zejména Finsko, které se dostalo na čtvrtou příčku.

„Zatímco konkurenceschopnost vyspělých zemí v posledních sedmi letech stagnuje, v mnohých transformujících se a rychle rostoucích ekonomikách konkurenceschopnost roste, což je výsledkem stabilizace ekonomického růstu a přesunu ekonomických aktivit z vyspělých ekonomik do rozvíjejících se zemí,“ informuje zpráva o globální konkurenceschopnosti 2011-2012. Čína se v žebříčku posunula na 26. místo z loňské 28. pozice. Zlepšilo se také hodnocení Jižní Afriky a Brazílie, naopak Indie a Rusko si pohoršily.