Švédská automobilka Saab žádá o ochranu před věřiteli

Stockholm – Švédská automobilka Saab požádá o soudní ochranu před věřiteli. Firma, která nemá už řadu měsíců peníze na provoz, chce podstoupit reorganizaci a získat nové finance. Oznámila to dnes nizozemská firma Swedish Automobile, která je vlastníkem Saabu. Nastartovat skomírající automobilku má pomoci soudem jmenovaný správce ve spolupráci s vedením Swedish Automobile.

Švédská automobilka s 64letou tradicí je od dubna prakticky nepřetržitě zastavena, protože dodavatelé přerušili dodávky kvůli nezaplaceným účtům. V srpnu Saab nezaplatil ani mzdy svým zaměstnancům. Švédská média o tom, že se Saab chystá požádat o soudní ochranu před věřiteli, informovala už minulý měsíc.

„Dospěli jsme k závěru, že nám dobrovolný proces reorganizace poskytne dostatek času, ochranu a stabilizaci podniku,“ řekl Victor Muller, generální ředitel společnosti Saab. „Reorganizace nás bude bezpochyby stavět před řadu problémů a těžkých rozhodnutí, ale věřím, že Saab Automobile vyjde z tohoto procesu silnější,“ dodal Muller.

Saab
Zdroj: ČT24

Paul Akerlund, starosta Trollhattanu:

„Saab je srdcem našeho průmyslu. Zaměstnává hodně lidí a nepřímo dává práci dalším firmám, které by mohly i zaniknout, pokud automobilka odejde.“

Saab nyní žádá u švédského soudu o jmenovaní správce, s nímž bude vedení Swedish Automobile spolupracovat na reorganizaci podniku. Firma navrhuje švédského právníka Guye Lofalka, který dohlížel již na reorganizaci pod Generals Motors v roce 2009. Plán reorganizace firma předloží věřitelům do tří týdnů od jeho předání švédskému soudu. Proces reorganizace bude trvat nejméně tři měsíce a může být prodloužen až na jeden rok, uvedl Saab ve svém prohlášení.

„Reorganizace má smysl, protože to koupí firmě nějaký čas,“ řekl Tom Muller, analytik společnosti Theodoor Gilissen v Amsterdamu. „Ale rozhodně musí přijít velmi rychle s novými finančními prostředky,“ varoval. 

Saab
Zdroj: ČT24

Swedish Automobile letos uzavřela dohody o dlouhodobějším financování Saabu s čínskými společnostmi Zhejiang Youngman Lotus Automobile a Pangda. Čínští investoři by tím získali ve Swedish Automobile většinu, a Saab by se tak stal již druhou švédskou automobilkou pod čínskou kontrolou. Loni čínská Geely koupila výrobce osobních vozů Volvo Car od amerického koncernu Ford Motor.

Reportáž Lucie Edrové (zdroj: ČT24)

Začátkem loňského roku se Swedish Automobile, tehdy ještě pod jménem Spyker Cars, dohodla s americkou automobilkou General Motors na koupi ztrátového Saabu za 400 milionů dolarů (téměř sedm miliard korun). Dohoda tehdy zachránila švédskou značku před postupným ukončením činnosti. Poté se ovšem kvůli plánované odstávce protáhlo obnovení výroby a akcie společnosti klesly o 79 procent na 16,7 milionu eur (403 milionů korun).